17 January 2016

Linecké pohankové sušenky

                                      
                     Naše Kristýnka, která moc ráda pomáhá v kuchyni chtěla celý týden péct sušenky, protože jí Ježíšek donesl sušenková razítka od Tescomy
               V týdnu tolik volného času nemáme a tak jsme si počkaly na víkend.
 Protože je po Vánocích a sladkého jsme  jedli hodně, my sladké prostě milujeme, tak jsme zvolily raději trochu zdravější variantu. Do těsta, které jsme si připravily už v pátek jsme přidaly pohankovou mouku a vynechaly jsme také klasický cukr.
                       

Původní recept je z Biokuchařky Hanky Zemanové, která sušenky peče ze špaldové mouky.
                    Ingredience:  100 g kukuřičného sirupu (může být i rýžový nebo ječmenný)  
                                           200 g změklého másla
                                           200 g hladké mouky
                                           100 g pohankové mouky
                                           špetka vanilky z vanil. lusku
                                           špetka citronové kůry         

            
Změklé máslo jsem vyšlehala s kukuřičným sirupem dohladka. Přidám vanilku, citronovou kůru a postupně mouku. Zpracuji hladké těsto, které nechám ideálně do druhého dne uležet v lednici.


Pak už jen těsto rozválím a razítkujeme. Pokud nemáte razítka na sušenky, vykrajujte různé tvary.

                         *  *  *

Peču v předehřáté troubě na 160 st. asi 15 min.


Díky pohankové mouce jsou velmi křehké. A výborně chutnají také slepené rybízovou marmeládou.



1 comment: