Naše Kristýnka, která moc ráda pomáhá v kuchyni chtěla celý týden péct sušenky, protože jí Ježíšek donesl sušenková razítka od Tescomy
V týdnu tolik volného času nemáme a tak jsme si počkaly na víkend.
Protože je po Vánocích a sladkého jsme jedli hodně, my sladké prostě milujeme, tak jsme zvolily raději trochu zdravější variantu. Do těsta, které jsme si připravily už v pátek jsme přidaly pohankovou mouku a vynechaly jsme také klasický cukr.
Původní recept je z Biokuchařky Hanky Zemanové, která sušenky peče ze špaldové mouky.
Ingredience: 100 g kukuřičného sirupu (může být i rýžový nebo ječmenný)
200 g změklého másla
200 g hladké mouky
100 g pohankové mouky
špetka vanilky z vanil. lusku
špetka citronové kůry
Změklé máslo jsem vyšlehala s kukuřičným sirupem dohladka. Přidám vanilku, citronovou kůru a postupně mouku. Zpracuji hladké těsto, které nechám ideálně do druhého dne uležet v lednici.
Pak už jen těsto rozválím a razítkujeme. Pokud nemáte razítka na sušenky, vykrajujte různé tvary.
* * *
Peču v předehřáté troubě na 160 st. asi 15 min.
Díky pohankové mouce jsou velmi křehké. A výborně chutnají také slepené rybízovou marmeládou.
So lovely photos.
ReplyDeletehana