29 January 2016

Smoothie - jak ho připravit

Smoothie jsem si oblíbila hlavně jako dopolední svačinku do práce a nebo ho snídám místo vloček a ovesné kaše.
Než jsem se do jeho příprav pustila, poučila jsem se v kuchařce "Lahodně s Ellou", co je nejdůležitější.

1. Vybrat základní tekutinu - v zimě volím nejčastěji mléko - mandlové, kokosové nebo třeba bílý jogurt. V létě postačí voda   nebo také pár kostek ledu. A množství záleží na tom, jak hutné smoothie chceme.
2. Vybrat základ - hutnější ovoce nebo zeleninu - nejlépe avokádo, mango, banán.
3. Přidat další druhy ovoce - přidávám takové, které se dobře mixují a příliš smoothie už nezahustí.
4. Něco na vylepšení - pokud chci, aby mě smoothie zasytilo, určitě přidávám ovesné vločky. A potom např. semínka slunečnicová, chia, mandle, ořechy,...
5. Pokud je třeba dosladit - volím nejčastěji med nebo datlový sirup.


A tohle banánovo-fíkové smoothie považuji za hodně hutné. Zasytí mě na celé dopoledne.
Mám nejraději čerstvé fíky, ale ty sháním opravdu těžce, takže jsem vděčná i za sušené, pokud jsou měkké.

Potřebovala jsem:  1 banán
                                3-4 fíky (čerstvé nebo měkké sušené)
                                hrst borůvek
                                2 lžíce vloček (použila jsem koupené namixované ovesné, špaldové a žitné)
                                mandle
                                mandlové mléko  

     
              Vše v mixéru umixuji a buď hned podávám nebo schovám do ledničky jako svačinku na druhý den.




                                
                            

No comments:

Post a Comment