03 June 2018

Třešňové galetky s brusinkami



Tento druh koláčů se zahnutými okraji je u nás doma také moc oblíbený. Těsta je jen tenká vrstva, křehká jako cukroví a spousta ovocné náplně. Na blogu už jsem ho představovala - můžete nakouknout  zde  a  nebo . Tentokrát jsem přidala špaldovou mouku a pozměnila ovocnou náplň. Plátky mandliček na okrajích po upečení krásně křupaly. Upekla jsem dva menší koláče.


Ingredience:  150g hladké mouky                  Ovocná náplň:  vypeckované třešně (a400g)
                       100g špaldové mouky (typ 630)                           lžička kukuřič.škrobu
                       25g moučkového cukru                                       4 lžíce brusinkovéhkompotu
                       špetka soli
                       1 žloutek
                       1 lžíce studené vody
                       150g másla 
                       150g bílého marcipánu 
                       necelý hrnek plátků mandliček
                       rozšlehané vajíčko s trochou mléka na potření okrajů 

Prosiji oba druhy mouky s cukrem a solí. Žloutek rozmíchám ve studené vodě a vliji do mouky s cukrem. Pak přidám na kostičky pokrájené studené  máslo a vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do folie a nechám asi 30 min. odpočinout v ledničce.
Vypeckuji třešně a pokud jsou hodně šťavnaté, přidám k nim lžičku kukuřič.škrobu.
Těsto po vyjmutí z ledničky rozdělím na dvě stejné části a z každé rozválím kruh. Marcipán rozválím na menší kruh než je těsto a položím ho na něj. Na kruh marcipánu naskládám třešně a lehce je vmáčknu do korpusu. Okraje koláče pak zvednu nahoru. Potřu je rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a posypu plátky mandliček.

Peču v troubě vyhřáté na 195°C asi 30 minut.

Ihned po vyjmutí z trouby potřu třešňovou náplň rozehřátým brusinkovým kompotem.
                       







No comments:

Post a Comment