Tento druh koláčů se zahnutými okraji je u nás doma také moc oblíbený. Těsta je jen tenká vrstva, křehká jako cukroví a spousta ovocné náplně. Na blogu už jsem ho představovala - můžete nakouknout zde a nebo . Tentokrát jsem přidala špaldovou mouku a pozměnila ovocnou náplň. Plátky mandliček na okrajích po upečení krásně křupaly. Upekla jsem dva menší koláče.
Ingredience: 150g hladké mouky Ovocná náplň: vypeckované třešně (a400g)
100g špaldové mouky (typ 630) lžička kukuřič.škrobu
25g moučkového cukru 4 lžíce brusinkovéhkompotu
špetka soli
1 žloutek
1 lžíce studené vody
150g másla
150g bílého marcipánu
necelý hrnek plátků mandliček
rozšlehané vajíčko s trochou mléka na potření okrajů
Prosiji oba druhy mouky s cukrem a solí. Žloutek rozmíchám ve studené vodě a vliji do mouky s cukrem. Pak přidám na kostičky pokrájené studené máslo a vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do folie a nechám asi 30 min. odpočinout v ledničce.
Vypeckuji třešně a pokud jsou hodně šťavnaté, přidám k nim lžičku kukuřič.škrobu.
Těsto po vyjmutí z ledničky rozdělím na dvě stejné části a z každé rozválím kruh. Marcipán rozválím na menší kruh než je těsto a položím ho na něj. Na kruh marcipánu naskládám třešně a lehce je vmáčknu do korpusu. Okraje koláče pak zvednu nahoru. Potřu je rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka a posypu plátky mandliček.
Peču v troubě vyhřáté na 195°C asi 30 minut.
Ihned po vyjmutí z trouby potřu třešňovou náplň rozehřátým brusinkovým kompotem.
No comments:
Post a Comment