29 June 2018
Rybízový mřížkový koláč
Dnes začaly prázdniny, to je skvělé😀. Na zahradě nám dozrál rybíz a tak jsem se pustila do pečení mřížkového koláče. Rybízová chuť je svěží a k letním teplotám se náramně hodí. Koláč má opět více náplně než těsta, takže po snědení jednoho kousku určitě nebudete mít dost😊.
Korpus: 300g hladké mouky Náplň: 500g rybízu
150g špaldové mouky 60g mletých mandlí
75g cukru moučka 2 lžíce cukru moučka (nemusí být)
špetka soli asi 2 lžíce kukuřičného škrobu
200g másla
1 lžíce jablečného octa
asi 2 lžíce ledové vody
Na potření: 1 vejce
2 lžíce třtinového cukru
Nejdřív připravím těsto. Smíchám oba druhy mouky, cukr, sůl a máslo. Rukama hnětu sypkou část směsi s máslem, ke které přidám ocet a vodu.Hotové těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.
Rybíz očistím, omyji a smíchám s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
Těsto z lednice rozdělím na dvě části. První vyválím na kruh o tloušťce asi 3mm a velikosti o něco větší než je koláčová forma o průměru 28cm. Těstem vyložím dno i okraje formy a celé dno posypu mletými mandlemi.Pak rozprostřu rybízovou směs.
Druhou část těsta rozválím asi na tloušťku 4mm a nakrájím proužky. Já volila užší a širší a z těchto proužků jsem pak na povrchu koláče vytvořila mřížku. Nakonec jsem ze tří proužků spletla delší cop a ten jsem položila po okraji koláčové formy.
Koláčové těsto potřu rozšlehaným vejcem a posypu třtinovým cukrem.
Vložím do předehřáté trouby na 175°C a peču asi 50min. Před podáváním nechám koláč úplně vychladnout.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment