27 August 2017

Francouzský tvarohový koláč s mákem




Zase jeden z koláčů, které jsou jednoduché na přípravu. A ideální kombinace pro naši rodinu - polovina členů má raději tvaroh než mák a druhá polovina naopak😊. Takže na tomhle koláči si pochutnáme všichni.


Na těsto:   250g polohrubé mouky                         Na náplň:   500g měkkého tvarohu
                   špetka soli                                                                30g mletého máku
                  150g studeného másla                                               1 lžíce nemletého máku
                  1 vejce                                                                       3 vejce
                  60g cukru moučka                                                    120g cukru krupice
                  1 lžička strouh.citronové kůry                                   dřeň z 1/2 vanilk.lusku
                  2 lžíce studené vody                                                   šťáva z 1/2 citronu 
                                                                                                   ( pár lžic mléka, pokud je potřeba ) 

Všechny suroviny na těsto ručně nebo v robotu smíchám a uhnětu. Těsto vytvaruji do koule, zploštím válečkem a mezi dvěma vrstvami potrav. folie rozválím na placku, kterou snadno rozprostřu do koláčové formy (zvolila jsem průměr 24 cm). Těsto prsty vtlačím do okrajů. Dno  propíchám vidličkou a formu dám na 20 min. do lednice.
Troubu předehřeji na 180°C a přesunu do ní formu s těstem, předpeču asi 8 - 10 minut. Vyjmu z trouby a korpus nechám ve formě trochu zchladnout (těsto tak bude křupavější). Teplotu v troubě snížím na 170°C.
Smíchám všechny suroviny na náplň. Pokud je příliš hustá, povolím ji trochou mléka nebo smetany a naliji na předepčený korpus.
Opatrně přenesu do rozehřáté trouby a nechám péct asi 45 min.. dokud okraje těsta nezrůžovějí a náplň nezpevní. Koláč nechám vychladnout ve formě a teprve pak krájím.







No comments:

Post a Comment