Sunday, September 10, 2017

Lískooříšková mléčná rýže




Dneska nepečený dezert. Tato rýže nebo klidně můžu říkat kaše se výborně hodí k snídani, nebo jako svačinka. Začal další školní rok - budu opět řešit svačiny, tak jako mnohé z vás a tak tu mám jeden typ, který jistě přijde vhod. Já jsem pro šťavnatost přidala ještě nakrájené blumy.
Pokud rýži chystám jako svačinu do školy, pak ji připravuji večer den předem a uchovám v lednici.

Ingredience:   3/4l lískooříškového mléka (běžně prodává např.Globus)
                        2 lžíce třtinového cukru
                        asi 8 vrchovatých lžic mléčné rýže
                        jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu
                        2 vrchovaté lžíce mascarpone
                        30g lískových oříšků (nahrubo nasekaných)
                        2 blumy (pokrájené na menší kousky)

Do hrnce (nebo velkého rendlíku) naliji lískooříškové mléko, přidám cukr, citronovou kůru a rýži propláchnutou pod studenou vodou a přivedu těsně pod bod varu (hladina tekutiny se lehce vlní). Stáhnu na mírný plamen a za častého míchání vařím přibližně 30-40minut.
Mezitím nasucho opražím nasekané lískové oříšky a pokrájím blumy na menší kousky.
Jakmile je rýže uvařená a směs krásně krémová, odstavím ji. Opatrně vmíchám mascarpone.
Mléčnou rýži nechám zchladnout a podávám vlažnou nebo studenou s opraženými oříšky a blumami.



Krásnou neděli a pohodový start do nového týdne.


2 comments:

  1. TAK TO JE ÚŽASNÁ SVAČINA,HNED JI VYZKOUŠÍM,JEN BYCH SE ZEPTALA,MLÉČNÁ RÝŽE,KDE SE DÁ KOUPIT? DĚKUJIA PŘEJI KRÁSNOU NEDĚLI

    ReplyDelete
  2. Určitě ji seženete v běžné prodejní síti. Já koupila v Globusu. Hodí se na kaše, rýžový nákyp apod. vůbec totiž na tyto dezerty nevadí, když je trochu lepivá.

    ReplyDelete