13 August 2017

Svěží rybízové minibábovky




Že ráda peču bábovky jsem zmiňovala několikrát. Takže dneska bude další svěží recept s příchutí citronu a rybízu (už jsou to poslední kuličky z našich keříků). Zvolila jsem formičky na minibábovky, ale určitě můžete upéct i jednu velkou bábovku. Z uvedeného množství jsem malých upekla 8.

Ingredience:  300g polohrubé mouky
                       150g cukru krupice
                       1 lžíce vanilkového cukru
                       3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
                       250ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
                       1/2 sáčku prášku do pečiva
                       1 lžička jedlé sody (přidávám kvůli rybízu)
                       nastrouhaná kůra ze dvou citrónů
                       špetka soli
                       menší miska očištěného rybízu
                       kokosový olej a hrubá mouka na vymazání formiček

Z bílků a špetky soli ušlehám tuhý sníh.
Troubu předehřeji na 175°C.
Do mísy proseji mouku spolu s práškem do pečiva, jedlou sodou a promíchám.
V jiné míse (v míse robota) vyšlehám do pěny žloutky s krupic.cukrem a vanilkovým cukrem. Přidám nastrouhanou citrónovou kůru, část smetany ke šlehání a promíchám. Ke žloutkové směsi po částech zašlehám zbylou smetanu ke šlehaní a postupně přisypávám mouku s kypřícím práškem a sodou.
Když je těsto hladké, vmíchám do něj po částech vyšlehané bílky. Na závěr opatrně zamíchám rybíz.

Těsto naliji do vymazaných a vysypaných formiček (tak do 2/3, při pečení těsto nabyde). Peču 25-30minut dozlatova. Po upečení nechám vychladnout na mřížce a lehce popráším mouč.cukrem.







No comments:

Post a Comment