Když jsem viděla u Lucky na blogu její malinový koláč, hned jsem na něj dostala chuť. To je správná volba na horké letní dny. Jenže já mám respekt z želatiny, prostě se receptům s ní raději vyhýbám a tak jsem náplň do koláče udělala podle svého 😊. Vynechala jsem i smetanu ke šlehání a nahradila ji tvarohem, tak jsem náplň malinko odlehčila i od tuků.
Je to vlastně takový druh cheesecaku.
Na korpus: 100g ovesných vloček (rozmixovaných)
100g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce cukru moučka (třtinového)
80-100g másla
špetka soli
3 lžíce studené vody
Na náplň: 250g mascarpone
300g polotučného tvarohu
180g zakysané smetany
3 lžíce cukru moučka
1/2 sáčku želatinového ztužovače (za studena)
maliny (já potřebovala asi 60 ks)
Ovesné vločky smíchám s hladkou moukou. Přidám cukr, sůl a máslo a vypracuji drobenku (já jsem nechala pracovat robot), nakonec přidám vodu. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do potrav. folie a nechám asi 30 minut odpočinout v ledničce.
Pak těsto vyválím mezi dvěmi vrstvami potrav. folie a rozprostřu do menší obdélníkové formy, vytvaruji i okraje. A ještě formu i s těstem vrátím na 15 minut do ledničky.
Tentokrát jsem předehřála horkovzdušnou troubu na 170°C.
Na těsto ve formě položím pečící papír a vysypu na něj fazole. Takto peču asi 12 minut, pak opatrně papír s fazolemi sundám a peču ještě 5 minut.
Korpus nechám úplně vychladnout a připravím si náplň.
Mascarpone smíchám s tvarohem a cukrem, přidám zakysanou smetanu a pak do hladce umíchané směsi vmíchám připravený želatinový ztužovač (1/2 sáčku nasypu do 50ml studené vody a pořádně promíchám).Já jsem dokonce ztužovač ani nepromíchala s vodou a přisypávala jsem ho do hladce umíchané náplně. A také se nic nestalo😉, náplň i tak v ledničce krásně ztuhla.
Vychladlý korpus naplním krémem, ozdobím malinami a nechám v ledničce ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
No comments:
Post a Comment