Sunday, May 14, 2017

Tvarohovo-hrušková bábovka





K dnešnímu svátku maminek jsem upekla bábovku. Tahle forma mě nedávno okouzlila  natolik, že jsem ji koupila nejen pro sebe, ale také pro mou maminku. Právě k tomuto svátku. Bábovku peče totiž nejlepší na světě😊.
Vybrala jsem tvarohovo-hruškovou. Tvaroh dodal bábovce vláčnost a hrušky šťavnatost a jemnost. Bábovka je výborná i další den, ale déle než dva dny u nás stejně nevydrží 😊.

Ingredience:   160g másla pokojové teploty                         200g hrubé mouky
                        4 vejce - žloutky a bílky zvlášť                       1/2 sáčku prášku do pečiva
                        220g třtinového cukru                                   2 lžičky jedlé sody
                        kůra z 1 biocitronu                                         špetka soli                                  
                        500g měkkého polotučného tvarohu             1 lžička vanilkového cukru
                       
Na náplň:     2 hrušky 
                     2 lžíce mletých mandlí (nebo hrubé mouky)
                     1 lžíce citronové šťávy

Dále:   kokosový olej na vymazání formy
            hrubá mouka na vysypání formy 
            moučkový cukr na posypání bábovky

V hluboké míse nebo v robotu vyšlehám máslo s 200g cukru do světlé pěny. Postupně přidávám žloutky - jeden po druhém a citronovou kůru. Nakonec vmíchám tvaroh.
Do druhé mísy proseji mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Sypkou směs vmíchám do tvarohové.
Z bílků vyšlehám tuhý lesklý sníh, do kterého postupně zašlehám zbylých 20g třtinového cukru a také lžičku vanilk. cukru. Vyšlehaný sníh přimíchám opatrně do těsta.
Oloupané a na kostičky nakrájené hrušky promíchám s citronem a mletými mandlemi. Zlehka je vmíchám do těsta.
Těsto vliji do vymazané formy a peču v troubě předehřáté na 175°C dozlatova, asi 55 - 60 minut.
Bábovku nechám ve formě asi 20 minut vychladnout, pak ji vyklopím a zasypu moučkovým cukrem.





Bábovka vypadá opravdu nádherně. Z formy mám obrovskou radost.


2 comments:

  1. Dobré ránko, vyzkoušeno. Moc děkuji za tip. Jen musíme doladit délku pečení, dole připečeno, nahoře moc světlá. Vynikající... Budeme se těšit na další recepty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem moc ráda, že jsem Vás inspirovala. Délku pečení musíte opravdu vyladit podle zkušeností s Vaší troubou. Každá peče jinak.

      Delete