21 May 2017

Páj s rebarborou a tvarohem





A začíná sezona rebarbory. Tu mají u nás doma všichni rádi a tak bylo pečení snadné. Když se k tomu přidá ještě tvaroh, tak je koláč přesně podle mého gusta 😊. Mírně nakyslý a s křehkým těstem. K tomu kávička do hrníčku z nové kolekce BC, který jsem si dovezla (jak jinak) z  obchůdku Mahoza  ve Slaném.
Co víc si přát 😊.

Na těsto:   300g hladké mouky                                 Na náplň:    4-5 stonků rebarbory
                  200g špaldové mouky                                                  3-4 lžíce krupic. cukru
                  60g moučkového cukru                                               500g polotučného tvarohu ve vaničce
                  1/4 lžičky soli                                                                80g mouč. cukru
                  110g nakrájeného másla                                              1 vanilkový cukr
                  50g kokosového oleje                                                  2 žloutky     
                  1 lžíce jablečného octa
                  krupic. cukr na posypání

Koláčovou formu o průměru 28 cm jsem vytřela kokosovým olejem.
Obě mouky s cukrem  a solí prosiji a promíchám. Přidám máslo s kokosovým olejem a zapracuji v robotu (nebo ručně). Pak vliji ocet smíchaný se 100ml vody a vypracuji hladké nelepivé těsto, které nechám zabalené ve folii odpočívat v ledničce.
Mezitím oloupu rebarboru. Nakrájím ji na kousky, smíchám s krupic. cukrem a zaliji převařenou vodou. Takto nechám stát asi 5-10min., pak vodu sliji.
Tvaroh vyšlehám s oběma dalšími cukry a se žloutky.
Těsto rozdělím na dva díly. Jeden rozválím a vyložím jím formu. Na dno rozetřu tvaroh a na něj rozprostřu rebarboru. Druhý díl těsta rozválím na plát. Nakrájím ho na pruhy široké asi 2 cm a stáčím je do spirály, kterými pokladu povrch koláče.
Posypu krupic.cukrem a peču v troubě rozehřáté na 180°C, asi 40 minut.                                              








No comments:

Post a Comment