07 May 2017

Tartaletky s citronovým krémem





Už jsem dostala chuť na nějaký jemný, tak skoro letní dezert. A protože koláče peču opravdu často, nechtělo se mi zase upéct další. Proto jsem tentokrát zvolila menší variantu - tartaletky s citronovým krémem. Jsou křehké a ostružiny se k citronovému krému krásně hodí. Z uvedeného množství upečete 10-11 tartaletek o průměru 10cm.

Na těsto:   300g hladké mouky                      Na náplň:   300ml smetany (33%)
                  150g másla                                                       3 vejce
                  80g moučkového cukru                                    3 žloutky
                  1 vejce                                                              120g krupic. cukru
                  špetka soli                                                         šťáva z jednoho citronu

Na ozdobení ostružiny, lístky meduňky

Nakrájené máslo propracuji s moukou, cukrem, solí a vejcem  v těsto, které nechám zabalené v potrav. fólii asi 30 minut odležet v chladu.
Pak ho rozválím a vyložím jím dna formiček. Propíchám vidličkou (i boky formiček) a vložím je ještě asi na 20 min. do mrazáku ( to proto, aby mi okraje těsta při pečení nesjely dolů).
Předehřeji troubu na 200°C a formičky vyndané z mrazáku v ní předpeču asi 12 minut.
Mezitím smíchám smetanu, vejce, žloutky, cukr a šťávu z citronu. Směs naliji na předpečené tartaletky a peču v troubě, kde jsem teplotu snížila na 140°C asi 30 - 40 minut.
Před podáváním ozdobím ostružinami a lístekem meduňky.




Klidně si místo tartaletek upečte jeden velký křehký koláč. Množství těsta a náplně vystačí do formy o průměru 26 - 28 cm.


       
                 

No comments:

Post a Comment