K dnešnímu svátku maminek jsem upekla bábovku. Tahle forma mě nedávno okouzlila natolik, že jsem ji koupila nejen pro sebe, ale také pro mou maminku. Právě k tomuto svátku. Bábovku peče totiž nejlepší na světě😊.
Vybrala jsem tvarohovo-hruškovou. Tvaroh dodal bábovce vláčnost a hrušky šťavnatost a jemnost. Bábovka je výborná i další den, ale déle než dva dny u nás stejně nevydrží 😊.
Ingredience: 160g másla pokojové teploty 200g hrubé mouky
4 vejce - žloutky a bílky zvlášť 1/2 sáčku prášku do pečiva
220g třtinového cukru 2 lžičky jedlé sody
kůra z 1 biocitronu špetka soli
500g měkkého polotučného tvarohu 1 lžička vanilkového cukru
Na náplň: 2 hrušky
2 lžíce mletých mandlí (nebo hrubé mouky)
1 lžíce citronové šťávy
Dále: kokosový olej na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání bábovky
V hluboké míse nebo v robotu vyšlehám máslo s 200g cukru do světlé pěny. Postupně přidávám žloutky - jeden po druhém a citronovou kůru. Nakonec vmíchám tvaroh.
Do druhé mísy proseji mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Sypkou směs vmíchám do tvarohové.
Z bílků vyšlehám tuhý lesklý sníh, do kterého postupně zašlehám zbylých 20g třtinového cukru a také lžičku vanilk. cukru. Vyšlehaný sníh přimíchám opatrně do těsta.
Oloupané a na kostičky nakrájené hrušky promíchám s citronem a mletými mandlemi. Zlehka je vmíchám do těsta.
Těsto vliji do vymazané formy a peču v troubě předehřáté na 175°C dozlatova, asi 55 - 60 minut.
Bábovku nechám ve formě asi 20 minut vychladnout, pak ji vyklopím a zasypu moučkovým cukrem.
Dobré ránko, vyzkoušeno. Moc děkuji za tip. Jen musíme doladit délku pečení, dole připečeno, nahoře moc světlá. Vynikající... Budeme se těšit na další recepty.
ReplyDeleteJsem moc ráda, že jsem Vás inspirovala. Délku pečení musíte opravdu vyladit podle zkušeností s Vaší troubou. Každá peče jinak.
Delete