01 January 2017

New York Cheesecake

 

... a začíná nový rok, další rok na blogu...

 


Jsem plna očekávání, jaké výzvy a nové recepty přinese. Co nového se naučím, vyzkouším a s čím se budu muset poprat😊.

Pro dnešní sváteční den jsem připravila jeden z velmi jemných cheesecaků.
Tuto verzi cheesecaku jsem našla v Apetitu a strašně moc se mi líbila. Už podle použitých ingrediencí bylo jasné, že dort bude jemný a vanilkově lahodný. Jak bylo psáno v časopise - sýrový nebo také tvarohový dort se peče po celém světě, ale newyorská verze je No.1 .  Tak to mohu jedině potvrdit. Všichni jsme se doma shodli na tom, že cheesecake je přímo pohádkově dobrý.
Já jsem pouze použila místo vanilkového extraktu dřeň z vanilkového lusku.

Na korpus:   200 - 250g sušenek  ( já použila ovesné máslové Rej a Opavia zlaté ovesné)
                      100 - 120g másla

Na náplň:  asi 600g plnotučného čerstvého smetan.sýra (já použila 375g Philadelphia a 200g Lučiny)
                  200ml zakysané smetany
                  250g mouč. cukru
                  1,5 lžičky citronové šťávy
                  kůra z jednoho citronu (nastrouhaná najemno)
                  dřeň z jednoho vanilkového lusku
                  3 vejce a 1 žloutek navíc

Na potření:   250ml zakysané smetany¨       
                      1 lžíce mouč. cukru
                      2 lžičky citronové šťávy

Nejdříve jsem si předehřála troubu na 200 stupňů.
Sušenky na korpus jsem rozmixovala v kuchyňském robotu. Nasypala do mísy a přidala k nim měkké máslo a zpracovala hmotu připomínající pevnější drobenku.
Rozevírací dortovou formu o průměru 25cm jsem vymazala máslem a sušenkovou hmotu jsem rovnoměrně upěchovala dnem skleničky na dno formy a také trochu na bok. Korpus jsem předpekla v troubě asi
8 min.
Troubu jsem pak stáhla na 160 stupňů a nachystala jsem si náplň. Do čerstvého sýra jsem po částech přidala zakys. smetanu, mouč. cukr,citronovou šťávu i kůru a dřeň z vanilkového lusku. Pak do hladké hmoty po jednom zašlehám vejce a žloutek. Vliji na korpus a nechám 5 min. stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu.
Než vložím koláč do trouby, dám na její dno plech s vodou. Tím snížím riziko, že mi koláč při pečení popraská.
Peču 30 minut a troubu po tuto dobu neotevírám. Těsto by se po zaklepání na bok formy mělo chvět jako želé. Nečekejte, až koláč celý ztuhne, přepekl by se a vy byste přišli o fenomenální krémovou konzistenci.

Vychladlý koláč zakryji alobalem a dám do druhého dne odpočinout do chladničky.
Zakysanou smetanu utřu s mouč. cukrem a citronovou šťávou a vychladím.
Cheesecake vyjmu z formy, potřu vychlazenou ochucenou smetanou a podávám.



Přeji vám všem mnoho zdraví v novém roce a spoustu nových zážitků, nejen při pečení.



1 comment:

  1. Milá paní Šárko,

    chtěla bych Vám popřát do nového roku stále tolik energie a naplnění všech Vašich očekávání.
    Zároveň bych Vám chtěla touto cestou poděkovat za Vaše nádherné stránky plné dobrot.
    Z každé fotografie cítím pohodu, vůni, sálá to na mě ze všech stran.
    Moc Vám děkuji nejen za podrobné recepty, ale i Vaši energii, kterou do receptů vkládáte.
    Děkuji a už se těším, co dobrého si upeču s Vámi příště.

    Šťastný a vypečený rok 2017
    Majda

    ReplyDelete