12 June 2016

Třený ovocný koláč se žmolenkou



Dneska vám nabídnu jeden opravdu jednoduchý rychlý koláč. Jeho chuť si pamatuji z dětství. Naše maminka ho pekla často, vždycky na plech. Takže recept mám od ní, jen jsem upravila množství jednotlivých ingrediencí, protože já ho peču v kulaté koláčové formě, která je menší než plech.

Ingredience:  250g polohrubé výběrové mouky
                       100g cukru krupice
                       120g změklého másla 
                       2 vejce
                       1/2 sáčku prášku do pečiva
                       trochu mléka

Ovoce:  já použila jahody a rebarboru pokrájené na kostičky 
              ( rebarboru jsem asi na 10 min spařila převařenou vodou, aby trochu změkla)

Na žmolenku:  mouč. cukr - polohrubá mouka - máslo  ( množství dávám "od oka" )

V míse utřu vejce, cukr a máslo do pěny ( já používám ruční mixér ). Přidám mouku s práškem do pečiva a trochu mléka. Těsto vliji do vymazané koláčové formy. Pokladu ovoce a posypu žmolenkou.
Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 - 40 minut ( než zapíchnutá špejle vyjde suchá a těsto má zlatavou barvu ).




Kombinaci jahod a rebarbory jsme si u nás doma všichni moc oblíbili.
A protože vrcholí sezóna rebarbory, ještě mám jeden recept, který bych ráda vyzkoušela, tak třeba zase příště.


No comments:

Post a Comment