01 December 2018

Linecká bábovka s ořechovo-hruškovou náplní



Jakmile jsem v časopise Apetit objevila tuhle bábovku, věděla jsem, že to pro mě bude výzva😃. Lineckou jsem ještě nezkoušela a bylo jasné, že tahle bábovka nebude patřit k těm suchým. Hrušky jsem si do receptu přidala, ty tam původně nebyly. 
Sice napasovat vyválené těsto do formy na bábovku nebylo až tak jednoduché, ale zase nic tak složitého, co by mě odradilo😉. A bábovka je teda naprosto geniální. Tu si určitě brzy zopakujeme.



     Na těsto:  300g hladké pšeničné celozrnné mouky
                       200g studeného másla 1+ rozpuštěné na vymazání formy
                       100g moučkového cukru
                       2 žloutky
     Na náplň:  2 žloutky
                       80g moučkového cukru
                       4 bílky
                       100g vlašských ořechů (mletých )
                       200g drcených piškotů
                       2 hrušky (oloupané, nakrájené na kostičky)

Všechny suroviny na těsto rychle propracuji, nejlépe v robotu s "pádlem". Zabalím do potrav. folie a dám na půl hodinky do lednice.
Formu na bábovku vymažu rozpuštěným máslem.
Na náplň ušlehám žloutky s cukrem do světlé pěny. A z bílků vyšlehám tuhý sníh. Do ušlehaných žloutků vmíchám ořechy, piškoty a  postupně přidávám sníh z bílků.Nakonec zamíchám hrušky (těsně před plněním náplně do bábovky).
3/4 těsta si vyválím ve větší kulatou placku a tu přenesu do bábovkové formy a přitlačím ke stěnám a 1/4 vyválím na plát, tím pak bábovku přikryji.
Náplň vliji do připraveného těsta v bábovce a zakryji zbylým vyváleným těstem. Pokud přesahují nějaké okraje, přehnu je doprostřed bábovky.
Bábovku peču v troubě předehřáté na 165°C asi 40 minut.

                        




 

No comments:

Post a Comment