22 December 2018

Tvarohovo-citronové bábovičky s kokosem



Opět jsem se pustila do pečení bábovky. A k ní jsem vyzkoušela narozeninový dárek - maličké bábovičky 😃, jako cukrovíčko. Díky tvarohu a kokosovému oleji je bábovka krásně vláčná. Skvělou chuť jí dodávají mandle a kokos.
Když už jsou ty Vánoce, tak jsem zvolila formu ve tvaru hvězdy. Recept jsem našla zde na blogu Elikatesy.


  Ingredience:  225g polohrubé mouky
                         140g mandlové mouky (použila jsem jemně namleté blanšírované mandle)
                         100g bio kokosu
                         2 lžičky bio kypřícího prášku 
                         2 citrony (kůra i šťáva z nich)
                         4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
                         200g cukru krupice
                         200g kokosového oleje (nebo másla)
                         250g plnotučného tvarohu

Tvaroh a vajíčka si určitě připravím alespoň hodinu dopředu, aby měli pokojovou teplotu. A pokud budete používat máslo, pak si ho rozpusťte. Já použila kokosový olej, který uchovávám při pokojové teplotě.
Troubu předehřeji na 160°C a bábovkovou formu i formičky vymaži kokosovým olejem (nebo rozpuštěným máslem) a maličko popráším hrubou moukou (není nutné).
Smíchám polohrubou a mandlovou mouku s kypřícím práškem, přidám kokos a odložím stranou.

Žloutky prošlehám s polovinou cukru do pěny. Postupně přidávám kokosový olej, tvaroh a citronovou kůru.
V jiné míse začnu šlehat bílky, jakmile jsou zlehka napěněné, přidám třetinu cukru a dál šlehám. Postupně přidám i zbytek cukru a zašlehám citronovou šťávu, až mám pevný sníh.
Žloutkovo - tvarohovou směs přidám k suché směsi a důkladně promíchám. Pak po částech zapracuji stěrkou sníh.
Těstem naplním bábovkovou formu (maličké formičky jsem plnila pomocí igelit.sáčku).
Klasickou formu na bábovku peču asi 45 min., maličké bábovičky 25-30 min. nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Nechám pár minut vychladnout ve formě a pak vyklopím na mřížku.




Užívejte si poklidné vánoční svátky.

No comments:

Post a Comment