09 December 2018

Holandské vánoční hvězdičky



Také letos jsem upekla jeden úplně nový druh cukroví. Inspirovala mě "Chuťovka", příloha časopisu Žena a život. Mám strašně moc ráda mandle a tohle cukroví je opravdu výborné. S těstem se dobře pracovalo a hvězdičky jsou po upečení krásně křehké.
V originálním receptu jsou hvězdičky před upečením ještě posypané hrubým krupicovým cukrem, ale ten jsem vynechala.


Ingredience:  300g hladké mouky
                       1/2 lžičky prášku do pečiva
                       220g změklého másla 
                       140g cukru krupice
                       10 ml mléka 
                       1/2 lžičky soli
                       najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
                       1 prošlehané vejce ( s trochou mléka) - na potírání
                       50g mandlových lupínků

V míse smíchám prosátou mouku s práškem do pečiva.
V jiné míse vyšlehám změklé máslo s cukrem krupicí, mlékem, solí a citronovou kůrou do pěny. Pak co nejrychleji zapracuji prosátou mouku s kypřícím práškem. Z vypracovaného těsta vytvaruji kouli, kterou zabalím do potrav. folie a dám odpočinout na hodinu (nebo do druhého dne) do ledničky.
Troubu předehřeji na 160°C. Na lehce pomoučené ploše vyválím z těsta placku o tloušťce asi 3mm a vykrajovátkem tvořím hvězdičky. Skládám je na plech vyložený pečícím papírem. Hvězdičky potřu prošlehaným vajíčkem s trochou mléka a posypu plátky mandlí.
Peču v předehřáté troubě dozlatova, asi 10 - 15 min. 





 Krásnou 2.adventní neděli.


No comments:

Post a Comment