18 March 2018

Kynuté koláče - povidla, tvaroh, mák



Dostala jsem chuť na klasický kynutý koláč. Plněný nejlépe tvarohem a povidly, tuhle kombinaci mám nejraději. Ale naše Kristýnka protestovala, že ona i taťka mají nejraději mák. Tak mě nakonec přemluvila a ještě jsem přidělala náplň makovou. Koláče byly nakonec dva, ale jeden podle mě.😀




Koláč už jsem zde na blogu pekla, tak si ho můžete připomenout byl rybízový s drobenkou
a těsto jsem upekla přesně podle něj. Tak teď napíšu pouze ingredience a postup přípravy na náplně.

Tvarohová náplň:  500g měkkého tvarohu        Maková náplň:  150ml mléka

                                   120g mascarpone                                                 200g mletého máku
                                3 žloutky                                                          2 lžíce másla
                                3 lžíce vanilkového pudinku                            60g třtinového cukru
                                50g cukru krupice (nebo dle chuti)                  špetka skořice
                                1/2 vanilkového lusku                                      2 lžíce vanil. pudinku  
                                 
Povidlová náplň:  440g povidel (1 kelímek)   
                               1 lžíce cukru moučka (pokud jsou povidla neslazená)
                                tuzemák dle chuti

                                mandle na ozdobení
                                rozšlehaný žloutek na potření okrajů před upečením
                                rozpuštěné máslo na potření okrajů po upečení

     
Tvarohovou i povidlovou náplň připravím jednoduše smícháním jednotlivých ingrediencí.
Makovou náplň je potřeba povařit. Všechny suroviny kromě cukru smícháme v kastrůlku a za stálého míchání povaříme 3 min. Pak přidáme cukr a ještě krátce povaříme.Necháme vychladnout, než budeme dávat na koláč.                     
                                
Vykynuté těsto jsem rozdělila na dvě části a vyválela jsem dva velké koláče, které jsem přenesla na plech. Okraje koláčů jsem potřela rozšlehaným žloutkem.
Jeden jsem dostředu potřela povidlovou náplní a okolo jsem tvarohovou náplní (kterou jsem měla v pevném igelitovém sáčku) udělala okraj a prostřední kříž. Do každé povidlové části jsem dala trochu tvarohové náplně a okolo mandle.
Druhý koláč jsem plnila všemi náplněmi. Nejprve jsem po celé ploše natřela povidla, pak tvarohovou náplň (opět po celé ploše) a makovou náplní (v igelitovém sáčku) jsem udělala jednotlivé kruhy od okraje ke středu.  
Každý koláč jsem pekla v předehřáté troubě na 165°C asi 30 min.
Po upečení jsem okraje potřela rozpuštěným máslem.
                 











No comments:

Post a Comment