05 November 2017

Ořechový koláč s hruškami a fíky




Dnes jsem vybrala koláč z podzimních surovin, je to úplná ořechová bomba😊. Ořechy jsou v těstě, v náplni i nasypané na povrchu. V originálním receptu jsou pekanové, já použila vlašské i mleté lískové.Ovocnou náplň tvoří hrušky a fíky. Těsto si klidně připravte den předem. Odpočinek v lednici mu prospěje.

    Na těsto:  180g hladké špaldové mouky                   Na náplň:  4 hrušky + 3 čersrvé fíky
                     150g studeného másla                                                 40g celých ořechů (vlašských)
                     70g cukru (krupice)                                                     200g mletých ořechů (lískových)
                     20g mletých ořechů (vlašských)                                  200g změklého másla
                     1 žloutek                                                                      180g třtinového cukru 
                     špetka soli                                                                    2 vejce
                                                                                                          2 lžíce rumu
                                                                                                          šťáva z 1/2 citronu
                                                                                                          2 lžíce kukuřičného škrobu

Mouku s mletými ořechy nasypu do mísy robotu. Přidám cukr se solí a promíchám. Vyklepnu žloutek a přidám na kostičky pokrájené máslo. Rychle vypracuji těsto, které zabalím do potrav. folie a nechám odpočinout v ledničce (minim. 30min.).
Koláčovou formu vymažu máslem, těsto rozválím (mezi dvěma částmi potrav.folie) a přenesu do koláčové formy. Dobře přitisknu k bokům a přebytečné těsto odříznu. Formu s těstem dám na hodinu chladit do lednice.
Připravím si ovoce. Hrušky oloupu, rozpůlím, zbavím jádřinců a nakrájím na plátky (klidně trochu silnější). Pokud jsou hrušky tvrdší, pak celé půlky před nakrájením asi 7min. povařím ve vodě.
Fíky  důkladně omyji a také nakrájím na plátky.
Troubu předehřeji na 180°C. Na formu s těstem položím pečící papír, nasypu na něj fazole a vložím do trouby předpéct, asi na 6 min. Poté zátěž s fazolemi sundám a ještě 5 min. dopeču.
Pak nechám ve formě trochu vychladnout a připravím si náplň. Změklé máslo vyšlehám s cukrem, přidám vejce a dobře je do másla zašlehám.  Postupně přidám i další suroviny, kromě hrušek, fíků a celých ořechů. Směs nanesu na předpečený korpus a uhladím.
Nakonec pokladu plátky hrušek a fíků, které posypu nahrubo nasekanými ořechy. Peču 50 - 60 min.
Před podáváním nechám zcela vychladnout.


Takto vypadá koláč před vložením do trouby. Pak náplň hodně ztmavne, tak se nelekejte😊.




                                                      

No comments:

Post a Comment