Dnes jsem vybrala koláč z podzimních surovin, je to úplná ořechová bomba😊. Ořechy jsou v těstě, v náplni i nasypané na povrchu. V originálním receptu jsou pekanové, já použila vlašské i mleté lískové.Ovocnou náplň tvoří hrušky a fíky. Těsto si klidně připravte den předem. Odpočinek v lednici mu prospěje.
Na těsto: 180g hladké špaldové mouky Na náplň: 4 hrušky + 3 čersrvé fíky
150g studeného másla 40g celých ořechů (vlašských)
70g cukru (krupice) 200g mletých ořechů (lískových)
20g mletých ořechů (vlašských) 200g změklého másla
1 žloutek 180g třtinového cukru
špetka soli 2 vejce
2 lžíce rumu
šťáva z 1/2 citronu
2 lžíce kukuřičného škrobu
Mouku s mletými ořechy nasypu do mísy robotu. Přidám cukr se solí a promíchám. Vyklepnu žloutek a přidám na kostičky pokrájené máslo. Rychle vypracuji těsto, které zabalím do potrav. folie a nechám odpočinout v ledničce (minim. 30min.).
Koláčovou formu vymažu máslem, těsto rozválím (mezi dvěma částmi potrav.folie) a přenesu do koláčové formy. Dobře přitisknu k bokům a přebytečné těsto odříznu. Formu s těstem dám na hodinu chladit do lednice.
Připravím si ovoce. Hrušky oloupu, rozpůlím, zbavím jádřinců a nakrájím na plátky (klidně trochu silnější). Pokud jsou hrušky tvrdší, pak celé půlky před nakrájením asi 7min. povařím ve vodě.
Fíky důkladně omyji a také nakrájím na plátky.
Troubu předehřeji na 180°C. Na formu s těstem položím pečící papír, nasypu na něj fazole a vložím do trouby předpéct, asi na 6 min. Poté zátěž s fazolemi sundám a ještě 5 min. dopeču.
Pak nechám ve formě trochu vychladnout a připravím si náplň. Změklé máslo vyšlehám s cukrem, přidám vejce a dobře je do másla zašlehám. Postupně přidám i další suroviny, kromě hrušek, fíků a celých ořechů. Směs nanesu na předpečený korpus a uhladím.
Nakonec pokladu plátky hrušek a fíků, které posypu nahrubo nasekanými ořechy. Peču 50 - 60 min.
Před podáváním nechám zcela vychladnout.
Takto vypadá koláč před vložením do trouby. Pak náplň hodně ztmavne, tak se nelekejte😊.
No comments:
Post a Comment