26 November 2017
Jablkovo-hruškový páj
Tenhle koláč je přesně k počasí, které venku vládne. Chladné dny a vůně skořice, jablek a hrušek k sobě zkrátka patří. Navíc těsto neobsahuje vůbec žádný cukr a místo žloutků se přidávají bílky. Takové těsto jsem zkoušela poprvé a určitě zopakuji. Krásně se s ním pracovalao a koláč byl výborný a křehký jako cukroví. Navrch jsme si ho s Kristýnkou ozdobily jablíčky a hruškami pomocí vykrajovátek.
Ingredience: 400g hladké mouky Na náplň: 3 jablka
1/2 lžičky soli 3 hrušky
200g chlazeného másla 3lžíce třtinového cukru
3 lžíce studené vody 1 lžička mleté skořice
2 bílky semínka z 1 vanilk.lusku
žloutky na potření(s trochou mléka) šťáva z 1/2 citronu
máslo na vymazání formy 1 lžíce kukuřič.škrobu
2 hrsti rozmix.piškotů
V míse kuchyňského robota smíchám všechny přísady kromě vody. Nechám zpracovávat těsto a postupně přildávám vodu. Hotové těsto rozdělím na dvě stejné části, zabalím do potrav.folie a dám na 30min. do ledničky.
Zatím si připravím náplň. Oloupaná jablka a hrušky rozkrojím napůl, zbavím jádřinců a nakrájím na tenké plátky. Dám do mísy a zakapu citronovou šťávou. Přidám třtinový cukr, mletou skořici, rozmixované piškoty, semínka z vanilk.lusku a kukuřičný škrob. Vše důkladně promíchám.
Troubu rozehřeji na 170°C a lehce vymažu máslem zapékací formu o průměru 24cm.
Těsto vyndám z lednice. První polovinu vyválím mezi dvěma kousky potrav.folie tak, aby vyválená placka po vložení do formy zakrývala i okraje. Přebytek těsta odříznu a přendám dovnitř připravenou náplň.
Druhou část těsta také rozválím (malou část si ponechám na ozdoby z vykrajovátek) a položím na jablka. Z těsta, které mi zbylo vykrájím tvary - jablíčka a hrušky, kterými ozdobím okraje koláče.
Uprostřed koláče naříznu nožem křížek a povrch koláče potřu žloutkem rozšlehaným s trochou mléka.
Peču asi 50 minut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment