10 December 2016

Spekulatius




Spekulatius je pečivo z křehkého těsta pocházející z Belgie, Nizozemska, Porýní a Vestfálska.
Nejčastější je spekulatius s kořením, který dostává svou typickou chuť díky kardamonu, skořici a hřebíčku. Existuje i mandlový spekulatius, na který se před pečením ze spodní strany nanášejí mandle, a máslový spekulatius, který obsahuje výrazný podíl másla.
Já jsem si toto pečivo oblíbila hlavně pro jeho tenkost, křehkou sušenkovou chuť a vůni koření. Letos se mi strašně moc líbily silikonové formičky domečků z Tchiba a tak jsme s Kristýnkou spekulatius upekly s těmito motivy.Jindy je vykrajuji a vytlačuji na ně motiv pomocí embosovacího válečku.
Mám oblíbený recept z  tohoto  blogu.
Do formiček je lepší, když je těsto tužší a sušší. Naopak na válení může být vlhčí.

 Ingredience:  290g celozrnné pšeničné mouky
                        50g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
                        135g másla
                        150g tmavého třtinového cukru
                        1 lžíce kakaa pro barvu
                        1/2 lžičky soli
                        1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
                        3 lžičky perníkového koření (použila jsem kořenící směs perník od Antonína )
 
Mouku, sůl a prášek do pečiva proseji do mísy spolu s kořením.
Ve druhé míse vyšlehám změklé máslo s cukrem a dvěma lžícemi mléka, až vznikne nadýchaná světlá máslová hmota. Přidám směs mouky a ručně vypracuji hladké těsto, které zabalím do folie a nechám odležet v lednici, klidně i více dní (lépe se tak rozvolní všechny vůně a chutě koření).
Troubu předehřeji na 180 stupňů a těsto vytlačuji do formiček. Peču 10-12 minut.




Mějte krásnou 3.adventní neděli.


No comments:

Post a Comment