04 November 2018

Jablečný závin z těsta bez cukru



Receptů na jablečný závin, nebo chcete-li štrúdl mám několik. Pokaždé dostaneme chuť na jiné těsto. Ten dnešní recept mám od mé kamarádky Hanky a peču podle něj štrúdl moc ráda hned z několika důvodů. S těstem se moc dobře pracuje, není v něm žádný cukr a ještě ho je tolik, že z něj upeču štrúdly hned tři. A to se u nás hodí 😀.



Ingredience:  500g hladké mouky (dávám i 300g a 200g hladké špaldové)
                       1 máslo
                       1/4 lžičky soli 
                       125ml vlažné vody
                       2 lžíce citronové šťávy nebo octa
                       1 žloutek
                       1 rozšlehané vejce na potření
                       
 Na náplň:   9 větších jablek (na každý štrúdl 3)
                     nasekané vlašské ořechy
                     koření dle chuti: skořice, vanilkový cukr, skořicový cukr, 
                                                voňavé pečení s vanilkou (koření od Antonína

Ze všech ingrediencí vypracuji těsto, které zabalím do potravinové folie a nechám 30min. odpočinout v ledničce.
Mezitím si okrájím jablka a vlašské ořechy nasekám nahrubo.
Těsto rozdělím na tři díly. Z každého vyválím tenkou placku, na kterou nastrouhám 3 jablka, posypu kořením dle chuti a kyselosti jablek a přidám vlašské ořechy. Opatrně zavinu štrůdl a povrch potřu rozšlehaným vajíčkem.
Peču v předehřáté troubě na 175°C asi 40 min.
                        







No comments:

Post a Comment