15 October 2017

Vločkové sušenky s mandlemi a datlemi



Říkala jsem si, že jsem dlouho neupekla sušenky a že by se určitě hodily i jako svačinka do školy. Tak jsem zvolila zdravější variantu, vločkové s mandlemi a datlemi. A myslím, že se doma osvědčily a zase si je brzy zopakujeme. Pro naši Kristýnku prý byly málo sladké, ale to nám nevadilo😀.
Z uvedeného množství jsem upekla 10 sušenek.

Ingredience:   90g ovesných vloček
                        15 datlí bez pecek (použila jsem sušené) 
                        80ml mléka
                        1/2 lžičky skořice
                        1 vejce
                        100g nahrubo nasekaných mandlí
                        1 lžíce lněných semínek
                        2 lžíce javorového sirupu 

Ovesné vločky jemně opražím na pánvi a nechám vychladnout. Polovinu datlí v malém kastrůlku zaliji mlékem, přidám skořici a přivedu k varu. Také nechám vychladnout. Zbylé datle nakrájím na malé kousky.
Datle uvařené v mléce rozmixuji na kaši a vmíchám vejce. V míse smíchám nakrájené datle, nasekané mandle, lněná semínka a vločky. Přidám datlovou směs a javorový sirup a rukama vytvořím husté těsto. Těsto nechám chvilku odležet (třeba i v chladničce) bude se s ním lépe pracovat.
Těsto nabírám lžící a rukama zakulatím. Kuličky skládám na plech vyložený pečícím papírem a dlaní je lehce zploštím.
Peču v předehřáté troubě na 180°C asi 13-15min. dozlatova. Po upečení je nechám vychladnout na mřížce.






No comments:

Post a Comment