13 October 2018

Vanilková bábovka s tvarohovo-povidlovým středem

 

Pomalu přichází čas bábovek. Teda alespoň v naší rodině.😊 Vždycky s příchodem podzimu (i když počasí tomu moc nenasvědčuje😊). Ke kakau a kávičce jsou prostě výborné.😀
Dnes jsem si zavzpomínala zase na kurz pečení bábovek a vyzkoušela jsem vanilkovou bábovku plněnou tvarohovo-povidlovým středem.



Ingredience:   5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
                        110g cukru krupice 
                        200g másla (povoleného)
                        290g polohrubé mouky
                        vanilkový lusk nebo vanilková trest
                        3 lžíce kukuřič. škrobu (nebo vanilkového pudinku)
                        1 lžička sody
                        špetka soli 

Na náplň:   250g měkkého tvarohu
                    2-3 vejce
                    5 lžic kukuřič. škrobu nebo vanilkového pudinku
                    5 lžic hustých švestkových povidel (nebo jakýkoliv džem) 
                    cukr dle sladkosti džemu

Na polevu:   60g hořké čokolády
                     60ml smetany ke šlehání (31%)

Povolené máslo vyšlehám se 2/3 cukru do pevné pěny, postupně přišlehávám žloutky.
Z bílků, soli a zbytku cukru vyšleháme jemný sníh.
Mouku promícháme se sodou a se škrobem. Do vyšlehaného máslového základu zamíchám vanilku a na střídačku moučnou směs a sníh.
Suroviny na náplň krátce promíchám, povidla až nakonec.
Do vymazané formy (vymazávám kokosovým olejem nebo rozpuštěným máslem) naplním 1/2 těsta, pak dám náplň a doplním zbytkem těsta. Peču v předehřáté troubě na 160°C asi 50 - 60 min. Vychladlou bábovku poliji čokoládovou polevou.

Čokoládovou polevu připravím z čokolády rozehřáté nad vodní párou. Do odstavené čokolády přimíchám postupně metličkou studenou smetanu. A společně pak ještě prohřeji nad vodní párou.










No comments:

Post a Comment