Pomalu přichází čas bábovek. Teda alespoň v naší rodině.😊 Vždycky s příchodem podzimu (i když počasí tomu moc nenasvědčuje😊). Ke kakau a kávičce jsou prostě výborné.😀
Dnes jsem si zavzpomínala zase na kurz pečení bábovek a vyzkoušela jsem vanilkovou bábovku plněnou tvarohovo-povidlovým středem.
Ingredience: 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
110g cukru krupice
200g másla (povoleného)
290g polohrubé mouky
vanilkový lusk nebo vanilková trest
3 lžíce kukuřič. škrobu (nebo vanilkového pudinku)
1 lžička sody
špetka soli
Na náplň: 250g měkkého tvarohu
2-3 vejce
5 lžic kukuřič. škrobu nebo vanilkového pudinku
5 lžic hustých švestkových povidel (nebo jakýkoliv džem)
cukr dle sladkosti džemu
Na polevu: 60g hořké čokolády
60ml smetany ke šlehání (31%)
Povolené máslo vyšlehám se 2/3 cukru do pevné pěny, postupně přišlehávám žloutky.
Z bílků, soli a zbytku cukru vyšleháme jemný sníh.
Mouku promícháme se sodou a se škrobem. Do vyšlehaného máslového základu zamíchám vanilku a na střídačku moučnou směs a sníh.
Suroviny na náplň krátce promíchám, povidla až nakonec.
Do vymazané formy (vymazávám kokosovým olejem nebo rozpuštěným máslem) naplním 1/2 těsta, pak dám náplň a doplním zbytkem těsta. Peču v předehřáté troubě na 160°C asi 50 - 60 min. Vychladlou bábovku poliji čokoládovou polevou.
Čokoládovou polevu připravím z čokolády rozehřáté nad vodní párou. Do odstavené čokolády přimíchám postupně metličkou studenou smetanu. A společně pak ještě prohřeji nad vodní párou.
No comments:
Post a Comment