20 October 2018
Kynutý koláč s mákem (tvarohem) a švestkami
Protože jsem ještě narazila na dobré velké švestky, dostala jsem chuť na kynutý koláč. A samozřejmě s mákem, ten je ke švestkám dokonalý, že?😉 Těsta jsem udělala více a tak zbylo i na koláč s tvarohem.😃 Na oba jsem jako základ dala také povidla.
Myslela jsem, že jsem napekla opravdu hodně, ale na druhý den už nám zbylo jen pár kousků k snídani.
Na těsto: 25g droždí (asi 1/2 kostky)
125ml mléka
50g cukru
400g polohrubé mouky
špetka soli
2 žloutky
40ml zakysané smetany
70g másla
1 rozšlehaný žloutek na potření okrajů před upečením
3 plné lžíce rozpuštěného másla na potření okrajů po upečení
Tvarohová náplň: Maková náplň:
500g měkkého tvarohu (tučného) 200ml mléka
3 lžíce cukru krupice 250g mletého máku
1 lžíce vanilkového cukru 3 lžíce másla
3 žloutky špetka skořice
3 lžíce vanilkového pudinku 3 lžíce vanilkového pudinku (suš.mléka)
100g třinového cukru
Ještě kelímek povidel (pod obě náplně)
Švestky - 1,5 kg - rozpůlené a lehce jsem je pokapala rumem (nechala nasáknout v míse)
Na drobenku: 200g polohrubé mouky
150g chlazeného másla
50g cukru krupice
Nejprve si připravím kvásek - do mísy s vlažným mlékem rozdrobím droždí a přidám cukr. Promíchám a na teplém místě nechám vzejít kvásek.
Na drobenku nakrájím máslo na malé kostky, přidám mouku a cukr a ručně vytvořím jemnou posypku.
Do velké mísy od robota proseji mouku, přidám kvásek, rozšlehané žloutky, sůl, smetanu a nakonec rozpuštěné máslo. Důkladně nechám těsto hnětat. Popráším moukou a nechám (v míse z robota) na teplém místě kynout asi 30 minut. Pak dám těsto znovu hníst, opět zapráším moukou a nechám dalších 30 minut kynout.
Než těsto nakyne, připravím si obě náplně. Nejprve makovou, aby stihla trochu vychladnout, než ji pokladu na koláč.
Všechny suroviny (kromě cukru) smíchám v kastrůlku a za stálého míchání povařím asi 3 min., pak přidám cukr a ještě krátce povařím. Nechám vychladnout.
Na tvarohovou náplň smíchám všechny ingredience.
Připravím si dva velké plechy. Po nakynutí rozdělím těsto na dva bochánky. Každý bochánek vyválím na pečícím papíře na tenkou placku o rozměrech plechu.Rozválené koláče nechám na plechu kynout ještě 15 minut. Pak potřu okraje koláče rozšlehaným vajíčkem a po celé ploše rozetřu povidla. Na povidla jsem na jeden koláč dala makovou náplň, na druhý tvarohovou. Na náplně pokladu rozpůlené švestky a navrch posypu drobenkou.
Peču v předehřáté troubě na 165°C asi 30 min.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment