Opět jsem se pustila do koláče s ohnutými okraji. Peču ho ráda, protože není pracný a vždy najdu nějaký jiný recept na jeho upečení. Tentokrát jsem recept objevila v časopise Venkov a styl. Zlákal mě tvaroh pod ovocnou náplní, ten já prostě můžu😀. A druh mouky jsem si malinko upravila podle sebe. Koláč byl krásně šťavnatý a kombinace tvarohu a meruněk je prostě dokonalá😊.
Ingredience: 120g hladké mouky
80g špaldové celozrnné mouky (nebo ji vynechejte a dejte 200g hladké)
2 lžičky mleté skořice
140g studeného másla
80g třtinového cukru
1 vejce - žloutek a bílek zvlášť
1 lžíce studené vody
Na náplň: 1 lžíce mletých mandlí
asi 500g meruněk (vypeckovaných, přepůlených)
200g měkkého plnotučného tvarohu (nebo lučiny)
1 vanilkový (bio třtinový) cukr
1 žloutek
1 lžíce hrubšího třtinového cukru
V míse smíchám obě mouky se skořicí, pak přidám nakrájené máslo a zpracuji na drobenku. Z odváženého množství cukru dám stranou 2 lžíce a zbylou část přisypu k drobence. Vmíchám žloutek a lžíci vody a vypracuji tuhé těsto, které zabalím do folie a dám na 30 min. do ledníčky.
Poloviny meruněk smíchám se zbylým cukrem.
Připravím si tvarohovou náplň: tvaroh smíchám s vanilkovým cukrem a žloutkem.
Troubu předehřeji na 180°C. Těsto vyválím přímo na pečícím papíře na placku o průměru zhruba velikosti šířky plechu. Doprostřed (vynechám okraje, které budu ohýbat) nasypu mleté mandle a na ně rozetřu tvarohovou náplň. Pokladu půlkami oslazených meruněk řezem vzhůru.
Okraje těsta zlehka přehnu přes meruňky (střed nechám nezakrytý), potřu je bílkem a posypu třtinovým cukrem. Peču asi 30 - 35 minut.
No comments:
Post a Comment