29 July 2018

Meruňková galetka s tvarohem



Opět jsem se pustila do koláče s ohnutými okraji. Peču ho ráda, protože není pracný a vždy najdu nějaký jiný recept na jeho upečení. Tentokrát jsem recept objevila v časopise Venkov a styl. Zlákal mě tvaroh pod ovocnou náplní, ten já prostě můžu😀. A druh mouky jsem si malinko upravila podle sebe. Koláč byl krásně šťavnatý a kombinace tvarohu a meruněk je prostě dokonalá😊.


 Ingredience:  120g hladké mouky
                         80g špaldové celozrnné mouky (nebo ji vynechejte a dejte 200g hladké)
                         2 lžičky mleté skořice
                         140g studeného másla
                         80g třtinového cukru
                         1 vejce - žloutek a bílek zvlášť
                         1 lžíce studené vody
                        
Na náplň:   1 lžíce mletých mandlí
                    asi 500g meruněk (vypeckovaných, přepůlených)
                    200g měkkého plnotučného tvarohu (nebo lučiny)
                    1 vanilkový (bio třtinový) cukr
                    1 žloutek
                    1 lžíce hrubšího třtinového cukru

V míse smíchám obě mouky se skořicí, pak přidám nakrájené máslo a zpracuji na drobenku. Z odváženého množství cukru dám stranou 2 lžíce a zbylou část přisypu k drobence. Vmíchám žloutek a lžíci vody a vypracuji tuhé těsto, které zabalím do folie a dám na 30 min. do ledníčky.
Poloviny meruněk smíchám se zbylým cukrem. 
Připravím si tvarohovou náplň: tvaroh smíchám s vanilkovým cukrem a žloutkem. 

Troubu předehřeji na 180°C. Těsto vyválím přímo na pečícím papíře na placku o průměru zhruba velikosti šířky plechu. Doprostřed (vynechám okraje, které budu ohýbat) nasypu mleté mandle a na ně rozetřu tvarohovou náplň. Pokladu půlkami oslazených meruněk řezem vzhůru.
Okraje těsta zlehka přehnu přes meruňky (střed nechám nezakrytý), potřu je bílkem a posypu třtinovým cukrem. Peču asi 30 - 35 minut.







                 

                         

No comments:

Post a Comment