18 February 2018

Francouzský jablkový koláč




Tenhle koláč je úplně bez cukru. Na přípravu velmi jednoduchý a většinu ingrediencí máte běžně ve své domácnosti. Občas nemám chuť na složité pečení a protože jablka jako přísada do koláče u nás nikoho neurazí, pak je tenhle koláč ideální.😉
Recept jsem našla v časopise Psychologie a nebyl u něj uveden druh mouky, tak jsem samozřejmě zvolila mou oblíbenou špaldovou.



Ingredience:   200g špaldové mouky
                        100g másla
                        1 žloutek
                        špetka soli
                       6 menších jablek
                       lžička mleté skořice
                       lžíce citrónové šťávy
                       lžíce kukuřičného škrobu

Z mouky, másla, žloutku a špetky soli vypracuji těsto. Pokud je drobivé, přidám trochu studené vody. Zabalím ho do potrav. folie a nechám chvíli odpočinout v ledničce.
Tři jablka oloupu, pokrájím na kousky a rozvařím na pyré. Pokud by bylo hodně řídké, přidám lžíci kukuřičného škrobu.
Ostatní jablka nakrájím na plátky a promíchám se skořicí a citronovou šťávou.
Těstem vyložím koláčovou formu o průměru 24cm. Na těsto pokladu rovnoměrně jablečné pyré a na něj navrstvím plátky jablek.
Peču v troubě předěhřáté na 180°C asi 45min, než jablka zezlátnou.






                                                            

No comments:

Post a Comment