06 January 2018

Vláčná bábovka s kousky čokolády


Zdravím vás, mé kamarády a příznivce , v novém roce a přicházím s maličkou úpravou v mých příspěvcích, zde na blogu.
Rozhodla jsem se (tak jak jsem to viděla kolem sebe u ostatních), že nebudu ukazovat celý příspěvek včetně receptu. Sami se tak rozhodnete, zda si celý článek otevřete a uvidíte podrobnosti i ostatní fotografie.


 Občas, když mám chuť upéct zdravější variantu něčeho sladkého, tak nakukuji na blog Kitchenette , kde se ráda nechávám inspirovat. A tak tomu bylo i u dnešní nedělní bábovky😊.
Ta mi byla sympatická z mnoha důvodů. Místo másla je v ní kokosový olej, který jsem si opravdu oblíbila, neboť je bez cholesterolu, má mnoho vitamínů a nenasycených mastných kyselin. Bílý jogurt dodal bábovce vláčnost. A pečení bylo relativně jednoduché, protože se nešlehá sníh😉. Tak ji můžete také zkusit.


Ingredience:   220g třtinového cukru
                        140g kokosového oleje  (nebo jiný olej, máslo)
                        3 vejce 
                        1 lžíce vanilkového cukru (použila jsem třtinový)
                        nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
                        200g pšeničné celozrnné mouky
                        180g pšeničné hladké mouky
                        2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
                        1/2 lžičky jedlé sody
                        špetka soli
                        400g bílého jogurtu ( nebo kysaného plnotuč.mléka)
                        150g nasekané čokolády

Troubu si předehřeji na 175°C a formu na bábovku vymaži kokosovým olejem a vysypu hrubou moukou.
V míse robota smíchám oba cukry (třtinový i vanilkový), olej a citrónovou kůru a vyšlehám. Postupně přidám celá vejce a šlehám tak dlouho, až je směs lehká a nadýchaná.
Přidám zbývající ingredience kromě čokolády a jogurtu a důkladně promíchám. Na závěr přidám jogurt a nasekanou čokoládu. Promíchám a těsto přemístím do formy.
Bábovku peču skoro 60 min.(zkouším zasunutím špejle do těsta, musí vyjít ven suchá).
Nechám ještě asi 5-10 min. ve formě odpočinout a pak vyklopím. Před podáváním popráším moučkovým cukrem.





No comments:

Post a Comment