Sunday, February 12, 2017

Francouzské sušenky s praženými mandlemi




Protože se blíží Valentýn, tak jsme s Kristýnkou z lásky napekly srdíčkové sušenky pro naše dva chlapy.
Tyhle sušenky jsou krásně křehké. Recept na těsto mám od mé sestry, která je peče se svými šikovnými dvojčaty. Já jsem si je pouze poupravila a s Kristýnkou jsme je upekly s praženými mandlemi obalenými ve vanilkovém cukru.

Ingredience:   140g másla
                        100g cukru krupice
                        1 vejce + 1 rozšlehané na potření
                        1 lžička vanilkového aroma
                        130g hladké mouky
                        130g polohrubé mouky
                        1 lžička prášku do pečiva
                        1/2 lžičky soli
na pražené mandle: mandlové hranolky (asi 30g) - nasekané mandle nahrubo (kupuji hotové)
                                   celé loupané mandle - rozřízlé podélně na polovinu (asi 30g)
                                   vanilkový cukr (použila jsem od Antonína  s mletou vanilkou)

Nejprve vyšlehám máslo s cukrem. Přidám vejce a vanilkové aroma.
V míse smíchám obě mouky s práškem do pečiva a solí a lehce vmíchám do vyšlehané směsi tak, aby se vše pěkně propojilo. Vypracuji těsto, které dám vychladit do ledničky.

Mezitím si připravím mandle. Celé mandle podélně rozkrájím napůl. Jak nasekané hranolky mandlí, tak rozpůlené mandle opražím v pánvi nasucho (nebo jen s maličkým kouskem Ramy na smažení). Ještě horké mandle obalím ve vanilkovém cukru, který jsem si nachystala do misky.

Těsto z ledničky vyválím na plát o něco silnější, než, když válím linecké cukroví nebo jiné sušenky, tedy asi 0,5cm. To proto, že potřebuji mandle do těsta trochu zatlačit, aby na sušenkách držely. Vykrajuji srdíčka, dávám je na plech a do každé sušenky mírně "vtlačím" několik mandlí.
Vyskládaný plech dám ještě na 20 minut do lednice (já jsem využila chladného počasí a plech jsem nechala venku, je větších rozměrů a hůře mi do lednice pasuje ).
Před pečením potřu sušenky rozšlehaným vejcem se lžící vody. Ale opatrně, protože mandle mají tendenci se na mašlovačku přilepit.😊
Peču v předehřáté troubě na 180°C asi 12 minut.
                        
         






Sušenky vydrží dlouho jako čerstvé, krásně křupavé. Uchovaly jsme je ve skleněné dóze s krásným nápisem. Na kartičce jsem vám opsala recept na lásku, který je na sklenici napsaný.



 

6 comments:

  1. Sušenky vypadají velmi lákavě. A ten poslední recept je taaak pravdivý...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já sama sušenkám těžko odolávám. A přesně tak, poslední recept je neskutečně pravdivý.

      Delete
  2. Asi úplně nepatřím mezi zastánce Valentýna, protože lásku, pochopení a porozumění bychom si měli dokazovat stále. Lásky kolem nás je čím dál méně a Váš recept by si měli přečíst všichni, je to skutečně tak pravdivé, jak krásně by bylo na světě . . .
    Není nic krásnějšího než žít v lásce, harmonii a pak si společně vychutnávat dobré jídlo, třeba čajík s lákavými sušenkami. Kdo by odolal :-)
    Já určitě vyzkouším.
    Děkuji za Vaše krásné stránky, lahodí tělu, oku i duši.
    Eliška

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naprosto souhlasím a děkuji za milá slova.

      Delete
  3. Nádherné zpracování receptu! Stále jsem Tvou obdivovatelkou. A další výzva...vyzkoušet sušenky. Mandle mám moc ráda. :-)

    ReplyDelete
  4. Kamčo, moc děkuji za pochvalu. I já mám mandle strašně moc ráda, takže jsem je na sušenky musela přidat.

    ReplyDelete