09 August 2019

Crostata s rebarborou a rybízem



Crostaty - doslova "křupavé" - jsou vynikající italské koláče v mnoha podobách. Spojuje je základ z křehkého těsta, náplně mohou být ovocné, ale i se zavařeninou nebo vanilkovým krémem. 
Často bývají v podobě mřížkového koláče, tak jak jsem se o jeho upečení pokusila já. Náplň jsem vybrala ovocnou, ta se k létu určitě hodí 😀.



 Těsto:  400g hladké mouky
               100g krupicového cukru
               100g studeného másla + na vymazání formy
               1 lžíce studené vody
               2 velká vejce + 1 žloutek (na potření)
               1 sáček prášku do pečiva
               špetka soli
               dřeň z vanilkového lusku (nebo lžička vanilk.extraktu)

Náplň:  6 stonků rebarbory
               2-3 lžíce krupicového cukru
               kompotová miska rybízu

Mouku proseji do mísy, promíchám s cukrem, solí a práškem do pečiva. Navrch rozkrájím máslo a zlehka ho zapracuji nožem. Přidám 2 vejce, vanilku a vodu a rychle zpracuji těsto. Oddělím z něj jednu čtvrtinu, oba díly vytvaruji do bochánku, zabalím do potrav. folie a nechám alespoň 30 min. chladit v lednici. Koláčovou formu vymažu máslem.
Mezitím očistím rebarboru, pokrájím ji na kostičky a spolu s cukrem a trochou vody ji v kastrolu krátce povařím, asi 5-10min., aby trochu změkla.

Troubu předehřeji na 180°C . Větší část těsta vyválím mezi dvěmi potrav. foliemi na plát a vyložím jím připravenou formu. Z menší části vyválím obdélník a rozkrájím ho na proužky.
Korpus naplním rebarborou a rybízem. Z proužků těsta vytvořím mřížku, potřu ji rozšlehaným žloutkem a peču v předehřáté troubě 30 - 35min. dozlatova.









No comments:

Post a Comment