18 July 2019

Čokoládové tartaletky s rybízem



Už dlouhou dobu jsem chtěla vyzkoušet nějaký koláč s čokoládovou náplní. Protože máme na zahradě ještě rybíz, nakonec jsem se rozhodla, že upeču tartaletky s rybízem. I těsto bude čokoládové a náplň také. Zkrátka přesně pro milovníky čokolády jako jsem já 😀. 
Náplň byla díky smetaně a výborné čokoládě opravdu luxusní. Ještě jsme ji ujídali ze skleničky, kam jsem dala zbytek, který se do tartaletek nevešel.



 Korpus:  150g másla
                   270g hladké mouky
                   30g kakaa (prosátého)
                   špetka soli 
                   2 žloutky
                   75g cukru moučka

Náplň:  350g hořké čokolády 
               450g šlehačky
                pár kapek rumového aroma
               asi 200g rybízu (i na ozdobení)

Lehce povolené máslo nakrájím na malé kousky a propracuji v robotu se zbytkem surovin. Zabalím a nechám alespoň dvě hodiny v chladu odležet (nejlépe ale přes noc).
Připravím krém - čokoládu rozpustím nad vodní lázní. Šlehačku nahřeji a pomocí gumové stěrky postupně po částech vmíchám do rozpuštěné čokolády. Nakonec přidám pár kapek rumového aroma (můžete přidat i lžičku medu). Krém krátce promixuji ponorným mixérem. A dám také odležet do lednice asi na dvě hodiny.

Těsto nechám chvíli mimo lednici povolit. Rozválím na plát, vykrajuji kolečka o něco větší než jsou formičky na tartaletky a naplním formičky. Dno propíchám vidličkou a ještě před pečením odložím na chvíli do chladu. Peču v předehřáté troubě na 170 - 175°C asi 15 - 20min  dle velikosti formiček. Po upečení nechám vychladnout, pak teprve vyklopím a plním krémem.

Na dno každé tartaletky pokladu rybíz a naplním je krémem. Dozdobím rybízem a lístky máty. A dám do lednice , tam je nechám odležet ideálně přes noc.






No comments:

Post a Comment