Konečně je krásné slunečné počasí a tenhle koláč se k němu skvěle hodí. Je svěží a stvořený přímo pro nedělní siestu s rodinou a přáteli 😊. Recept jsem objevila v časopise Marianne a protože v náplni je také tvaroh, který miluju, bylo jasné, že ho musím vyzkoušet.
Pro letní počasí bude určitě náš oblíbený 😎.
Ingredience: 80g studeného másla
40g moučkového cukru
140g hladké mouky
najemno strouhaná kúra z 1 citronu
1 žloutek
2 lžíce studené smetany 33%
Na citronový krém: 1 vejce
1 žloutek
85g krupic.cukru + trocha do tvarohu
100ml smetany 33%
50ml citronové šťávy ( jsou potřeba asi 3-4 citrony)
200g polotučného tvarohu (ve vaničce)
Na dokončení: 500g jahod
Nejprve zpracuji suroviny na těsto. Máslo, cukr, mouku a citronovou kůru dám do robota a vypracuji drobenku. Přidám žloutek, smetanu a několika impulzy promixuji, jen aby se těsto začalo spojovat. Rukama zformuji do koule, zploštím a zabalím do potrav. folie. Dám na 15 min. do mrazáku.
Těsto vyndám, nechám chvilku povolit a pak vyválím mezi dvěma vrstvami potrav. folie. Těstem vyložím koláčovou formu a ještě i s formou vložím na 30 min. do mrazáku.
Troubu předehřeji na 175°C.
Formu vyndám z mrazáku a vidličkou propíchám dno koláče. Na těsto dám pečící papír a zatížím fazolemi. Dám do trouby asi na 12 min. Poté sundám papír a dopeču dozlatova 8 - 10 min.
Teplotu ztlumím na 170°C.
Na náplň prošlehám v míse vejce, žloutek a cukr. Přiliji smetanu, citronovou šťávu a promíchám. Vliji do předpečeného korpusu a vrátím koláč do trouby. Peču 30 min. nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se lehce třásla. Nechám vychladnout.
Tvaroh prošlehám s cukrem a natřu na citronovou náplň.
Jahody nakrájím na poloviny a vyrovnám řeznou stranou na tvaroh.
No comments:
Post a Comment