31 March 2019

Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem



Dnes jsem opět po delší době upekla koláč s jablky. Jablkový koláč je klasika, která může chutnat pokaždé jinak. A s vanilkovým krémem je dokonalý 😉 Jablka jsem tentokrát použila i se slupkou.Její červená barva vypadala na koláči moc hezky.



Ingredience:   140g změklého másla
                        70g moučkového cukru
                        50g mandlové mouky
                        1 vejce (pokojové teploty)
                        1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
                        260g hladké mouky
                        špetka soli
                        3-4 jablka s červenou slupkou
                        citronová šťáva proti zhnědnutí jablek
                       100g meruňkového džemu na glazuru

     Na krém:   150ml creme fraiche
                        150ml smetany ke šlehání (33% nebo 40%)
                        2 lžíce krupicového cukru
                        3 žloutky
                        1 vanilkový lusk

Máslo utřu s cukrem do pěny. Přidám mandlovou mouku, vejce a citronovou kůru. Zlehka přimíchám hladkou mouku a sůl. Těsto zabalím do potravinové fólie, zplácnu do tvaru disku a dám nejméně na hodinu chladit do lednice.
Poté těsto vyválím mezi dvěma vrstvami potrav.fólie a přenesu do kulaté koláčové formy o průměru 24cm.Propíchám ho vidličkou, vyložím pečícím papírem a zatížím fazolemi.
Peču asi 10min v troubě na 200°C.
Připravím si krém. Ingredience na krém společně prošlehám ručně kovovou metličkou, nakonec do směsi vyškrábnu vanilková semínka.
Jablka nakrájím na tenké plátky a zakápnu citronovou šťávou.

Teplotu v troubě snížím na 175°C. Z těsta sundám zátěž a naliji na něj krém.Chtěla jsem, aby jablka nezapadla do krému a měla pevnější strukturu, tak jsem nejprve dala zapéct koláč se samotným krémem bez jablek asi na 10-15 min. Pak jsem naskládala na krém jablka a koláč jsem dopékala asi 40 min.
Po vyjmutí z trouby jsem v rendlíku rozehřála meruňkový džem s 20ml vody a horkou marmeládou jsem jablka potřela.






No comments:

Post a Comment