26 August 2018
Švestkovo-povidlové řezy
V zářijovém čísle Apetitu jsem našla recept na tento koláč. Zaujala mě upoutávka, že drobenkových koláčů nikdy není dost a tenhle je vespod křehký, uvnitř měkce povidlový a navrchu skvěle křupavý. A mohu potvrdit, že je to do slova a do písmene pravda 😊
Koláč je výborný (použila jsem ještě špaldovou mouku a ubrala množství cukru).
Na těsto: 120g hladké mouky Na náplň: 800g švestek, vypeckovaných
100g špaldové celozr. mouky 2 lžičky povidlového koření
špetka soli 1 lžíce citronové šťávy
150g másla, změklého 140g krupicového cukru
80g moučkového cukru 2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilk. extraktu
Na drobenku: 50g třtinového cukru
50g hladké mouky
50g jemných ovesných vloček
60g másla, nakrájeného na kostky
velká hrst plátkových mandlí
Všechny přísady na těsto vložím do robotu s třecí metlou a spojím dohromady. Těsto zabalím do potrav. folie a uložím asi na půl hodinky do lednice.
Švestky dám do hrnce, přidám povidlové koření (pokud nemáte, dejte lžičku skořice a 1/2 lžičky mletého badyánu) a citronovou šťávu. Přiklopím a na velmi mírném plameni dusím, až ovoce začne pouštět šťávu.
Průběžně míchám a vařím, dokud se švestky nerozpadnou. Přisypu cukr smíchaný se škrobem. Míchám a přivedu k varu, pak vařím ještě pár minut, až směs zhoustne. Odstavím z ohně.
Na drobenku smíchám v míse cukr, mouku, vločky a máslo. Prsty zpracuji na drobenku a na závěr opatrně přidám mandlové plátky. Než ji použiji, uložím ji do ledničky.
Troubu rozehřeju na 180°C. Formu s odnímatelným dnem o rozměrech 2š x 23 cm vymaži máslem. Těsto z ledničky rozválím a vyložím jím formu. Vložím do trouby a nechám 10 - 15 min. péct. Pak těsto z trouby vyndám a naliji na něj švestkovou náplň. Navrch nasypu drobenku. Vrátím do trouby a peču ještě 20 - 30 min.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment