Jakmile v obchodech objevím rebarboru, je úplně jasné, že budu péct rebarborový koláč, protože ji všichni doma máme rádi. A že bude se žmolenkou, to jsem zase splnila Kristýnky přání. Abych nepekla klasický třený koláč, hledala jsem inspiraci u Lucky na blogu a našla jsem naprosto úžasný, křehký a šťavnatý koláč s malinami, po kterém se jen zaprášilo.
Použila jsem koláčovou formu s odnímatelným dnem o rozměrech 22 x 32cm.
Ingredience: 125g špaldové mouky (typ 630)
125g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva (10g)
špetka soli
100g cukru krupice
1 vejce
1 žoutek
120g másla (lehce povoleného) + na vymazání formy
Na náplň: 500g očištěné rebarbory Na drobenku: 50g másla
150g čerstvých malin 60g polohrubé mouky
1 lžíce kukuřič. škrobu 30g mandlové mouky
100g cukru krupice 1 lžíce vanilkového cukru
hrst plátků mandliček
Oba druhy mouky smíchám společně s práškem do pečiva a solí. Přidám máslo, vejce, žloutek, cukr a vypracuji hladké těsto, které nechám 30min. odpočinout v lednici (zabalené do potrav. folie).
Mezitím si připravím náplň. Rebarboru nakrájím na kostky, zasypu cukrem a přeliji převařenou vodou. Takto ji nechám spařit asi 10min. Ten,kdo ji má radši tvrdší, pak převařenou vodu může vynechat. Vodu scedím a přidám lžíci kukuřičného škrobu (můžete i bramborový). Nakonec opatrně vmíchám maliny.
Ze všech ingrediencí určených na drobenku (kromě plátků mandliček) vypracuji ručně v míse drobenku. Nakonec přidám mandličky.
Troubu předehřeji na 170°C. Odpočaté těsto rozválím mezi dvěma vrstvami potrav. folie a vyložím jím formu lehce vymazanou máslem (i boky). Těsto propíchám vidličkou a rozprostřu na něj rebarborovou směs. Zasypu drobenkou a peču asi 45 min.
No comments:
Post a Comment