20 May 2018

Koláč s rebarborou a malinami



Jakmile v obchodech objevím rebarboru, je úplně jasné, že budu péct rebarborový koláč, protože ji všichni doma máme rádi. A že bude se žmolenkou, to jsem zase splnila Kristýnky přání. Abych nepekla klasický třený koláč, hledala jsem inspiraci u Lucky  na blogu a našla jsem naprosto úžasný, křehký a šťavnatý koláč s malinami, po kterém se jen zaprášilo.



Použila jsem koláčovou formu s odnímatelným dnem o rozměrech 22 x 32cm.
Ingredience:   125g špaldové mouky (typ 630)
                        125g hladké mouky
                        2 lžičky prášku do pečiva (10g)
                        špetka soli
                        100g cukru krupice
                        1 vejce
                        1 žoutek
                        120g másla (lehce povoleného) + na vymazání formy

Na náplň:  500g očištěné rebarbory             Na drobenku:  50g másla
                  150g čerstvých malin                                            60g polohrubé mouky
                  1 lžíce kukuřič. škrobu                                          30g mandlové mouky
                  100g cukru krupice                                               1 lžíce vanilkového cukru
                                                                                                hrst plátků mandliček

Oba druhy mouky smíchám společně s práškem do pečiva a solí. Přidám máslo, vejce, žloutek, cukr a vypracuji hladké těsto, které nechám 30min. odpočinout v lednici (zabalené do potrav. folie).
Mezitím si připravím náplň. Rebarboru nakrájím  na kostky, zasypu cukrem  a přeliji převařenou vodou. Takto ji nechám spařit asi 10min. Ten,kdo ji má radši tvrdší, pak převařenou vodu může vynechat. Vodu scedím a přidám lžíci kukuřičného škrobu (můžete i bramborový). Nakonec opatrně vmíchám maliny.
Ze všech ingrediencí určených na drobenku (kromě plátků mandliček) vypracuji ručně v míse drobenku. Nakonec přidám mandličky.

Troubu předehřeji na 170°C. Odpočaté těsto rozválím mezi dvěma vrstvami potrav. folie a vyložím jím formu lehce vymazanou máslem (i boky). Těsto propíchám vidličkou a rozprostřu na něj rebarborovou směs. Zasypu drobenkou a peču asi 45 min.

                         




 

No comments:

Post a Comment