15 April 2018

Citronový cheesecake s kiwi glazurou



Po všech těch bábovkách a kynutých koláčích už jsme dostali chuť na nějaký svěží koláč. A protože výběr ovoce je v této době ještě poměrně omezený, tak jsem k dnešnímu koláči vybrala kiwi. Je pravda, že by se hodil více k létu, protože je lehce nakyslý a se spoustou náplně, ale v létě si ho klidně upečeme znovu😀.


Náplň v tomto cheesecaku není úplně tuhá. Pokud byste ji takovou chtěli, přidejte do ní želatinový ztužovač (za studena) - návod přípravy je na sáčku. Nám chutná náplň takto, už jsem podobnou  zde  na blogu pekla, ale tentokrát jsem zvolila do náplně gervais.

Ingredience:  2 balení BE-BE sušenek ( použila jsem celozrnné)
                        přidala jsem ještě 8 sušenek Lotus (mírně karamelové)
                        asi 120g másla

Na náplň:  600g gervais
                  250g mascarpone
                  150g cukru moučka 
                  2 lžičky citronové šťávy
                  nastrouhaná kůra z 1 citrónu 
                  dřeň z 1 vanilkového lusku
                  3 vejce 

Kiwi glazura:  2 kiwi + 2 kiwi na ozdobu
                        1 plátek želatiny
                        2 lžíce vody
                        2 lžíce cukru moučka 

Troubu předehřeji na 200°C.
V mixéru rozdrtím sušenky a přesypu je do mísy, kde je spolu s máslem spojím do hmoty připomínající pevnější drobenku.
Rozevírací dortovou formu o průměru 25cm jsem lehce vymazala máslem a sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchuji dnem skleničky na její dno a také trochu na bok. Korpus předpeču v troubě asi 8 minut.

Troubu pak stáhnu na 160 stupňů a nachystám si náplň. Sýr gervais smíchám s mascarpone, mouč. cukrem,citronovou šťávou i kůrou a dření z vanilkového lusku. Pak do hladké hmoty po jednom zašlehám vejce. Vliji na předpečený korpus a nechám 5 min. stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu.
Než vložím koláč do trouby, dám na její dno plech s vodou. Tím snížím riziko, že mi koláč při pečení popraská.
Peču 30-40 minut a troubu po tuto dobu neotevírám. Těsto by se po zaklepání na bok formy mělo chvět jako želé. 


Než koláč vychladne, připravím kiwi glazuru. Želatinu namočím asi na 10 minut do ledové vody.  2 kiwi oloupu a nakrájím na kousky a rozmixuji tyčovým mixérem na hladké pyré.
2 lžíce vody a 2 lžíce cukru moučka přivedu téměř k varu, promíchám a přidám želatinu, která se rozpustí ( pozor-plátková želatina se nesmí vařit). Směs želatiny přidám ke kiwi pyré a promíchám. Rozetřu na povrch vychladlého cheesecaku.
2 kiwi oloupu, nakrájím na plátky a cheesecake ozdobím.

Nechám ještě alespoň hodinu v lednici ztuhnout, nejlépe však do druhého dne.
 
                          

                        




No comments:

Post a Comment