Tak ještě chvíli zůstanu u kynutého těsta😊. Vyzkoušela jsem pro vás recept k blížícím se velikonočním svátkům. Místo mazance - věnec. A ne ledajaký, z bramborového těsta. Inspirovala mě Lucka na jejím blogu. A já vám mohu tuhle nadýchanou a vláčnou dobrotu vřele doporučit. Jedním slovem - je fantastický 😃.
Ingredience: 175g uvařených brambor (ve slupce a oloupaných)
390g polohrubé mouky
80g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
75g rozpuštěného másla (ne horkého)
1 vejce
1 žloutek
150ml vlažného mléka
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 zarovnaná lžička soli
a ještě: žloutek s trochou mléka na potření
plátky mandliček
moučkový cukr na poprášení
Kvásek: 1/2 droždí
1 lžička cukru krupice
2 lžíce vlažného mléka
Nejdříve jsem si uvařila brambory. Než jsem je oloupala a nastrouhala na jemném struhadle, připravila jsem kvásek. Droždí rozdrolím do misky, přidám vlažné mléko a cukr. Lehce zamíchám, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek.
Nastrouhané brambory (když budou vlahé, bude těsto lépe kynout) dám do mísy od robota. Přidám oba druhy cukru, rozpuštěné máslo, mouku, kvásek, vejce a žloutek. Přidám sůl, citronovou kůru a vlažné mléko.
Pomocí robota zadělám husté těsto.
Těsto se může během hnětení lepit, pak přisypávám polohrubou mouku. Po dokonalém uhnětení zapráším bochánek těsta moukou, přikryji utěrkou a nechám ho na teplém místě nakynout. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Po nakynutí rozdělím těsto na moukou posypané ploše na 3 stejné části. Z každé části ručně vyválím dlouhý pramen. 3 dlouhé prameny zapletu do klasického copu, zatočím do věnce a spojím. Můžete plést už na velkém plechu nebo pak celý cop přenést na plech a dotvarovat přímo na něm. Jakmile mám věnec spojený, nechám ho pod utěrkou odpočívat ještě 20 minut.
Troubu předehřeji na 165°C. Žloutek rozmíchám s trochou mléka a potřu celý věnec, nakonec ho zasypu plátky mandliček. Peču asi 25 minut. Po upečení nechám věnec vystydnout na mřížce a před podáváním zapráším moučkovým cukrem.
To určitě vyzkouším,vypadá to báječně. Díky za recept.
ReplyDelete