11 February 2018

Máslové sušenky z rýžové mouky




Dneska přináším recept na sušenky, které jsme s Kristýnkou nachystaly našim chlapům k Valentýnu. Sušenky proto, že Valentýnské pečení je Kristýnky nápad a sušenky zvládne téměř bez mé pomoci.
A protože odjela na lyžařský kurz, musely jsme péct o několik dní dříve.😊
Tvar sušenek byl jasný, přece srdíčka😊 A jelikož jsme ještě nevyzkoušely náš nový váleček s kočičkami, tak přišla ta pravá chvíle😉. Sušenky jsme pak uložily do naší sušenkové sklenice, kterou jsme ozdobily zamilovaným obrázkem😍 

Váleček se mi zalíbil  u Lucky  na blogu, ale recept jsem použila úplně jiný. S Kristýnkou jsme četly krásnou dětskou knížku "Přátelství plné koláčů - Cukr a koření", ve které je spousta sladkých receptů. A jeden z nich, právě na máslové sušenky, jsme vyzkoušely.
Mně byl recept sympatický rýžovou moukou, která se přidává k hladké. Rýžová mouka má neutrální chuť a je dobrým zdrojem vlákniny. Je pravda, že s těstem se nepracovalo tak lehcejako kdyby bylo jen z hladké mouky, ale nenechte se odradit. když je dobře vychlazené, zvládnete to jako my.😃



Ingredience:  40g cukru krupice (+ 1 vanilk.cukr)
                        15 g cukru moučka
                        90g másla nakrájeného na kostky + 30g  slaného másla
                        120g hladké mouky 
                        50g rýžové mouky


Troubu předehřeji na 160°C. Máslo v míse robota utřu s cukrem do pěny. Do směsi cukru s máslem
proseji hladkou a rýžovou mouku a míchám dokud nevznikne hladké těsto. Vytvaruji kouli, zabalím do potrav.folie a dám alespoň na půl hodinky do lednice.
Na plech dám pečící papír. Těsto vyjmu z lednice a lehce rozválím na pomoučené ploše. Poslední tah udělám embosovacím válečkem s kočičkami. Pak vezmu vykrajovátko a vykrajuji sušenky ve tvaru srdíček.
Dávám je na plech a peču asi 12 minut, dokud lehce nezezlátnou.

Abyste těsto vyváleli musí být studené. pokud zteplá, zabalte ho do potrav.folie a vraťte na 10 min. do ledničky.











1 comment: