19 February 2017

Volarské šátečky




Dočetla jsem se, že se Volarské šátečky tradičně plní jen tvarohem. Hospodyně je prý skládaly svým mužům na dlouhé cesty po Zlaté stezce. Volary byly jedinou zastávkou s možností přenocování na české straně. A šátečky se na cesty hodily více než koláče, protože z nich náplň nevypadávala.
A protože mám strašně ráda tvaroh, tak jsem tentokrát pekla podle mé chuti a ne ostatních členů rodiny, protože ti by si jistě vybrali jinou😊.
Z uvedeného množství jsem upekla dva plechy šátečků.

Ingredience:   Kvásek:  100ml vlažného mléka
                                         1 lžička krupic. cukru
                                         21g droždí (1/2 kostky)

                        Těsto:  100ml mléka
                                     2 vejce
                                     500g hladké mouky 
                                     špetka soli
                                    1 lžíce krupic. cukru
                                    100g rozpuštěného másla
                                    mouka na pomoučení
                                    máslo a 1 rozšlehané vejce na potření

                         Náplň:  300g měkkého tvarohu ( z kostky )
                                       1 vejce
                                       1 sáček vanilk. cukru
                                       špetka soli
                                       1/2 lžičky citronové kůry (použila jsem jemně mletou)

Připravím si dva plechy, které vyložím pečícím papírem.
Ve vlažném mléce nejprve rozmíchám cukr a rozdrobím droždí. Nechám vzejít kvásek, trvá to asi 10-15 minut.
V mléce rozšlehám 2 vejce. Mouku osolím, přidám cukr, mléko s vejci, máslo a kvásek. Vypracuji vláčné těsto (za mě pracuje robot😃). Lehce ho popráším moukou, přikryji utěrkou a nechám asi 30 minut  kynout.
Tvaroh rozmíchám s vejcem, vanilk. cukrem a citron. kůrou a zlehka osolím.
Vykynuté těsto rozválím na pomoučené ploše na plát silný asi 0,5cm. Rozkrájím ho na čtverce o velikosti 5 x 5 cm a do jejich středu dám lžičkou tvarohovou náplň. Protilehlé cípy složím dovnitř, přimáčknu a nechám šátečky ještě zhruba 10 minut kynout.
Troubu předehřeji na 180°C.
Šátečky potřu rozšlehaným vejcem, zakápnu máslem a peču v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

                                         



Možná je příště ale vyzkouším s jinou náplní. Přestože jsem tvarohu dávala hodně, přišlo mi, jako by se do těsta vsákl (určitě to bylo tvarohem z vaničky) a málo jsem ho uvnitř cítila. Byl to asi jen můj pocit, protože se po nich stejně rychle zaprášilo😊, s kakaem byly opravdu ta správná dvojka😉



2 comments:

  1. Mňam, taky je mám ráda. Další variantou..pudink a kousek broskve či meruňky.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jéé, tak děkuji za typ, vyzkouším zase příště.

      Delete