Tak a dneska jsem se pustila do slaného kynutého pečení. Protože takový čerstvý křupavý rohlíček s marmeládou k nedělní snídani, to vůbec není špatný nápad 😊. Nikdy jsem péct rohlíky nezkoušela. Když už, tak chleba, ten ano. Ale, když jsem si přečetla recept od Jany Florentýny , kterou určitě mnohé z vás znají, tak to byla výzva, do které jsem se hned chtěla pustit. A netušila jsem, že to opravdu bude tak jednoduché, jak Florentýna píše. A nebo jsem prostě měla štěstí a rohlíčky se mi hned na poprvé povedly.
Ingredience: 500g hladké mouky
1/2 kostky čerstvého droždí ( 21g )
300ml vlažného mléka
1/2 lžičky cukru krupice
5g soli ( tu jsem si opravdu odvážila - množství je důležité )
60g oleje ( nebo másla, sádla ) - já použila slunečnicový
hrubá sůl, nemletý mák a kmín na posypání
Do menší misky jsem rozdrobila droždí, přidala cukr a zasypala lžící mouky z odměřeného množství. Přilila jsem třetinu mléka, rozmíchala a nechala vzejít kvásek (trvá to asi 10 - 15 minut).
Mouku smíchám se solí, olejem, zbytkem mléka a zpěněným kváskem. Vložím do kuchyňského robota a nechám asi 10 minut prohníst a zpracovat na hebké, měkké, téměř nelepivé těsto.
Těsto vložím do mísy lehce vytřené olejem, zakryji ho utěrkou a nechám při pokojové teplotě kynout asi tři čtvrtě hodiny, až získá dvojnásobný objem.
Připravím si dva plechy, které vyložím pečícím papírem.
Vykynuté těsto vyklopím z mísy, trošku ho poupravím do tvaru koule a rozdělím na 4 díly. Každý rozválím na kruh o velikosti asi 25 - 30 cm a opět rozdělím na 4 díly. Beru jeden kousek za druhým. Oblou stranou ho položím k sobě, povytáhnu za rohy, které asi o 0,5 cm ohnu dovnitř a plochýma rukama sroluji těsto do ruličky směrem od sebe. Přendám na plech, kde ruličky pokládám do mírně zahnutého tvaru a asi 5 cm od sebe. Potřu je vodou a posypu solí, mákem a kmínem.
Nechám na plechu kynout ještě 20 minut a předehřeji troubu na 190°C.
Peču pak oba plechy najednou 10 min. Rozpustím 1 lžíci soli ve 100 ml vody a po uplynulých 10 minutách rohlíky slanou vodou potřu. Zároveň vyměním pozice obou plechů v troubě a plechy také otočím zadní stranou dopředu. Dopékám pak ještě 7 - 10 minut.
Upečené rohlíčky nechám vychladnout na mřížce.
Protože o víkendu si u nás doma všichni rádi přispí a já jsem ranní ptáče, rohlíčky k snídani krásně stihnu.
A že jsem nachystala druh bílého pečiva, které je v poslední době mnohými zavrhované, mě vůbec netrápí. Celozrnné pečivo kupujeme neustále, takže jednou za čas je tento druh pečiva příjemnou změnou. A protože v týdnu snídám vločky, ráda jsem si i já pochutnala na domácím rohlíčku s marmeládou.😊
Rohlíčky vypadají opravdu lákavě, jen se do nich zakousnout.
ReplyDeleteMńam...hned zítra vyzkouším! :)
ReplyDeleteKamčo, tak přeji, ať se podaří a chutnají.
DeleteHlásím, rohlíčky se povedly, jen se musím zlepšit v tom zabalování....moc děkuji.
ReplyDeleteTak to jsem moc ráda, že se rohlíčky povedly. Ani já nejsem mistr v zabalování, alespoň se máme pořád v čem zdokonalovat:-)
Delete