08 January 2017

Brusinkoví šneci s pudinkem



Ten, kdo čte můj blog pravidelně ví, že kynuté těsto nepatří zrovna mezi mé oblíbené. Od doby, co se mi rozbila pekárna, která těsto vždycky uhnětla za mě, jsem doma prohlásila, že dokud mi Ježíšek nepřinese mého vysněného robota, tak se do těsta pouštět raději nebudu. Ježíšek byl ale strašně moc hodný (a nebo já? 😊) a tak už se bez obav mohu pouštět i do pečení kynutých dobrot.
   O tyhle šneky mě naše Kristýnka prosí už dlouho a tak jsme se do nich společně pustily. Rozinky nemáme doma moc v oblibě. Za to brusinky ano. Tak jsme do domácí pudinkové náplně přidaly brusinky místo obvyklých rozinek.
Z uvedeného množství jsme upekly 14 šneků.

Na těsto:  3,5 hrnku hladké mouky (1 hrnek = 250 ml)
                 1 hrnek vlažného mléka
                 2 žloutky
                 2,5 lžíce třtinové cukru
                 špetka soli
                1 třtinový vanilkový cukr 
                1 lžička koření Voňavé pečení s vanilkou (  Koření od Antonína  )
                1 kostka droždí (42g)
                1/4 másla

Pudinková náplň:  Pudink uvařím podle návodu, který jsem  zde  na blogu již uvedla. Upravila jsem jen
                               množství ingrediencí. (Nebo můžete použít vanilkový práškový pudink.)

                 450 ml mléka
                 40 g  kukuřičného škrobu
                 2 lžíce třtinového vanilkového cukru
                 1 žloutek
                 dřeň z 1/2 vanilkového lusku ( nebo mletá vanilka  ) 
                 pár kapek vanilkové esence
                100 g sušených brusinek

Z 1/2 hrnku vlažného mléka (teplota asi 36°C), lžíce cukru a rozdrobeného droždí udělám kvásek. Nechám asi 15 minut stát. ( můžete přidat i lžíci mouky, tu já tentokrát nedávala a i tak se vše povedlo😊)
Do mísy vysypu 2 hrnky mouky, zbytek cukru, vanilkový cukr, špetku soli, koření Pečení s vanilkou, zbylé mléko a rozpuštěné máslo a kvásek. Vymíchám těsto (já jsem nechala pracovat robota 😊) a postupně do něj přidávám zbylou mouku tak, aby výsledné těsto bylo hladké a nelepilo se na stěny mísy.
Těsto nechám asi hodinu kynout.

Mezitím si připravím pudinkovou náplň: Dám vařit 250 ml mléka, do kterého jsem vyškrabala dřeň z 1/2 vanilk. lusku. Do zbylého mléka, které jsem si dala stranou, vmíchám kukuřičný škrob, žloutek a cukr. Vše metličkou vyšlehám a přiliji do hrnce těsně předtím, než se začne mléko s vanilkou vařit. Za stálého míchání vařím asi 3 minuty, než pudink zhoustne. Vmíchám pár kapek vanilkové esence a brusinky. Pudink by měl být hustší, aby se s ním na těstě dobře pracovalo.

Těsto vyválím na plát obdélníkového tvaru silného asi 1 cm. Po celé ploše rozprostřu náplň. Z užší části začnu těsto smotávat do rolády, kterou opatrně krájím na 2 cm silné plátky. Ty pokládám vedle sebe na plech nebo zapékací formy vyložené pečícím papírem. Potřu je trochou rozehřátého másla. Klidně je nechám ještě 20 minut kynout, než je vložím do trouby.
Peču v troubě předehřáté na 180°C asi 25 - 30 minut.
               



Šneci nám k nedělní svačince a s kakaem moc chutnali. A nevím jak vy, ale já mám pocit, že dobroty z kynutého těsta už druhý den nejsou to pravé ořechové. Druhý den malinko pomohlo kratičké rozpečení v mikrovlnné troubě (asi 20 vteřin), ale i tak je nejlepší vše sníst ještě čerstvé. A tak jsme se rádi podělili se sousedy. To je u nás časté, protože za sousedy máme mou sestru s rodinkou😊





                

2 comments:

  1. Celé je to moc krásné a kartička s receptem je really lovely.
    hanap

    ReplyDelete