13 March 2016

Cheesecake s borůvkami a citronem



Tenhle cheesecake je na přípravu poměrně jednoduchý, protože je nepečený. A borůvky s citrónovou šťávou mu dodají svěží chuť. Není to sice žádný dietní zákusek, ale také jsme celý dort nesnědli na posezení. Podělili jsme se s návštěvou a zbytek jsme uložili do ledničky. On totiž  cheesecake chutná druhý nebo třetí den ještě lépe, když se v něm chutě dobře rozvinou.

Vrchní vrstva:  350g borůvek
                          šťáva ze dvou citrónů
                         100g krupicového cukru 
                         (želatina na ztužení krémů)

Sušenkový základ:  200g celozrnných sušenek (použila jsem mix čokoládových a vanilkových)
                                 100g rozehřátého másla

Náplň:  500g mascarpone
             200g creme fraiche (zakys. smetana franc. typu s obsahem tuku 33%)
             250g měkkého tavrohu
             3 lžíce mouč. cukru (nebo podle chuti)
             kůra ze dvou citrónů

Nejprve jsem si připravila borůvkovou vrchní vrstvu. Borůvky jsem vařila s citrónovou šťávou a cukrem v rendlíku, dokud nepopraskaly a šťáva nezhoustla (asi 5 min.). Odstavila jsem a nechala mírně vychladnout.
Sušenky jsem rozmixovala na jemné drobečky. Dala jsem je do mísy a smíchala s rozehřátým máslem . Zadní stranou lžíce jsem je natlačila na dno formy vytřené máslem a vysypané krupicí.


  V míse jsem nahladko prošlehala mascarpone, creme fraiche a tvaroh. Na směs jsem prosila moučkový cukr a přidala citrónovou kůru a znovu prošlehala. V této fázi můžete ochutnat a popřípadě přidat ještě cukr.
Náplň jsem nanesla na sušenkový základ a uhladila stěrkou.

  
Potom jsem dala borůvkovou vrchní vrstvu . Mně se zdála řídká a tak jsem ji maličko zahustila želatinou (podle návodu na sáčku).


Hotový cheesecake jsem uložila do ledničky, alespoň na 3 hodiny. Pak opatrně uvolním okraj otevírací dortové formy a nakrájím ho.


           

2 comments:

  1. Naprosto vynikajici, zrovna jsem jej udelala :-) i kdyz ja davam prednist limetam pred citronem, chutna VYTECNE :-) priste se chystam zkusit jeste recept z "peknevypecenehoblogu" ale tento se mi libil, ze nemusim tolik bojovat s zelatinou :-)

    ReplyDelete
  2. Tak to mám radost, že jste jej vyzkoušela a že chutnal. Příště tedy vyzkouším s limetami, děkuji za typ.

    ReplyDelete