13 March 2016
Cheesecake s borůvkami a citronem
Tenhle cheesecake je na přípravu poměrně jednoduchý, protože je nepečený. A borůvky s citrónovou šťávou mu dodají svěží chuť. Není to sice žádný dietní zákusek, ale také jsme celý dort nesnědli na posezení. Podělili jsme se s návštěvou a zbytek jsme uložili do ledničky. On totiž cheesecake chutná druhý nebo třetí den ještě lépe, když se v něm chutě dobře rozvinou.
Vrchní vrstva: 350g borůvek
šťáva ze dvou citrónů
100g krupicového cukru
(želatina na ztužení krémů)
Sušenkový základ: 200g celozrnných sušenek (použila jsem mix čokoládových a vanilkových)
100g rozehřátého másla
Náplň: 500g mascarpone
200g creme fraiche (zakys. smetana franc. typu s obsahem tuku 33%)
250g měkkého tavrohu
3 lžíce mouč. cukru (nebo podle chuti)
kůra ze dvou citrónů
Nejprve jsem si připravila borůvkovou vrchní vrstvu. Borůvky jsem vařila s citrónovou šťávou a cukrem v rendlíku, dokud nepopraskaly a šťáva nezhoustla (asi 5 min.). Odstavila jsem a nechala mírně vychladnout.
Sušenky jsem rozmixovala na jemné drobečky. Dala jsem je do mísy a smíchala s rozehřátým máslem . Zadní stranou lžíce jsem je natlačila na dno formy vytřené máslem a vysypané krupicí.
V míse jsem nahladko prošlehala mascarpone, creme fraiche a tvaroh. Na směs jsem prosila moučkový cukr a přidala citrónovou kůru a znovu prošlehala. V této fázi můžete ochutnat a popřípadě přidat ještě cukr.
Náplň jsem nanesla na sušenkový základ a uhladila stěrkou.
Potom jsem dala borůvkovou vrchní vrstvu . Mně se zdála řídká a tak jsem ji maličko zahustila želatinou (podle návodu na sáčku).
Hotový cheesecake jsem uložila do ledničky, alespoň na 3 hodiny. Pak opatrně uvolním okraj otevírací dortové formy a nakrájím ho.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Naprosto vynikajici, zrovna jsem jej udelala :-) i kdyz ja davam prednist limetam pred citronem, chutna VYTECNE :-) priste se chystam zkusit jeste recept z "peknevypecenehoblogu" ale tento se mi libil, ze nemusim tolik bojovat s zelatinou :-)
ReplyDeleteTak to mám radost, že jste jej vyzkoušela a že chutnal. Příště tedy vyzkouším s limetami, děkuji za typ.
ReplyDelete